RAT SLIKOVNICA

SPORNA PRIPREMA ZA SAJAM U BOLONJI 'Ova situacija podsjeća na malo dijete koje želi uzeti više marmelade nego što može pa želi razbiti cijelu bocu'

Kašmir Huseinović (lijevo) i Mišo Nejašmić
 HANZA MEDIA

Hrvatska gospodarska potpora odustala je od sudjelovanja u organizaciji knjiškog sajma u Bolonji, za koji je navodno HGK u planovima rada namijenila 278.500 kuna, objavio je nakladnik Kašmir Huseinović, koji već godinama vodi nastup hrvatskih nakladnika knjiga za djecu u Bolonji.

"Mi želimo raditi ono što znamo najbolje, a to je predstavljati sadržaj, autore i knjige, dok transport i logistiku može raditi HGK", ističe Huseinović.

"Moram opovrgnuti netočne informacije", komentirao je pak za Jutarnji.hr Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, koja djeluje pri HGK, te pojasnio: "Mi smo aplicirali za organizaciju nastupa na sajmu u Bolonji, ali je aplicirala i udruga koju vodi Kašmir Huseinović. Na sastanku u Ministarstvu kulture krajem prošle godine, na kojem se odlučivalo o usklađivanju svih naših nastupa na sajmovima, bio je i on, i jasno mu je rečeno da bira hoće li da nastup nakladnika dječja knjige organizira Zajednica nakladnika HGK, gdje je on predsjednik Grupacije hrvatskih nakladnika dječje knjige, ili da nastup organizira njegova udruga Hrvatska dječja knjiga. Prema pravilima koja su dobro poznata, u slučaju da na natječaj aplicira HGK, sredstva se mogu trošiti jedino s računa HGK, a ne preko neke druge tvrtke ili udruge."

Kašmir Huseinović je tada, kaže Nejašmić, odabrao da njegova udruga to organizira. "Mi smo mu čak izašli u susret i Komora na koncu nije aplicirala na tom natječaju kako bi mu pružila mogućnost da on uspješno aplicira, iako je 70.000 kuna rezervirano pri HGK za sufinanciranje potpore koju Ministarstvo kulture daje nastupu na sajmu u Bolonji."

Otkud sada svota od 278.500 kuna, Miši Nejašmiću nije poznato, jer, kako ističe, cijeli godišnji proračun Zajednice nakladnika i knjižara HGK za sve sajmove, a tu nije samo Bologna, već i frankfurtski, beogradski i sarajevski sajam, te još neke dodatne aktivnosti, iznosi oko 400.000 kuna.

Prema iskustvu proteklih godina, trošak nastupa u Bolonji u prosjeku je iznosio 120.000 do 150.000 kuna, i nikada nije dosezao 278.000 kuna. "Toliko novca za Bolonju nikada nije bilo", rezolutan je Nejašmić.

Huseinović je od Ministarstva kulture tražio 150.000 kuna za organizaciju ovogodišnjeg nastupa na sajmu u Bolonji, a odobreno mu je 80.000 kuna.

Nakladnici okupljeni oko HGK i dalje žele sudjelovati u organizaciji sajmova, iako je taj segment posljednjih godina pojačano preuzelo Ministarstvo kulture, kaže Nejašmić. Prošle godine su tražili da se to zajednički odrađuje i suradnja je po tom pitanju već započela.

U međuvremenu, nakladnik Kašmir Huseinović, osim što vodi udrugu Hrvatska dječja knjiga, istovremeno je i predsjednik cehovske grupacije pri HGK. "Formalno jest, ali ne znam koliko će to dugo biti nakon ovoga. To će se vidjeti kada se izjasne drugi nakladnici, članovi Grupacije, koji već pokazuju nezadovoljstvo", kaže Mišo Nejašmić.

"Ova situacija podsjeća na malo dijete koje želi uzeti više marmelade nego što može, pa želi razbiti cijelu bocu", slikovito zaključuje predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:21