MNOGA GOSTOVANJA

U Zagreb za vikend dolaze velike svjetske književne zvijezde. Podsjećamo na intervjue koje smo s njima objavili

Georgi Gospodinov

 Steve Bealing/landmark Media/Newscom/Profimedia/Steve Bealing/landmark Media/newscom/profimedia
Razgovorom s piscem Péterom Nádasom u nedjelju 3. rujna u Zagrebu počinje 11. Festival svjetske književnosti

Razgovorom s piscem Péterom Nádasom u nedjelju 3. rujna u Zagrebu počinje 11. Festival svjetske književnosti, kako najavljuju iz Frakture.

Kako najavljuju: "Upoznat ćete i Georgija Gospodinova, trenutačno najslavnijeg bugarskog pisca, dobitnika nagrade Booker International 2023., čiji je roman Vremensko utočište briljantan književni vremeplov. S Gospodinovom smo razgovarali prije pet godina, podsjećamo, a među ostalim, rekao nam je sljedeće: ‘Počeo sam pisati zbog mog straha. Bojao sam se da će se stvari lako zaboraviti ili nestati‘.

Iz Frakture, dalje, najavljuju: "Družit ćete se s Vanessom Montfort, španjolskom autoricom koja u hit-naslovu Žena bez imena razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća. Saznat ćete kako je pisati biografiju jednog od najvećih svjetskih diktatora u razgovoru s talijanskim piscem Antoniom Scuratijem, autorom sage o Benitu Mussoliniju". Detalje iz života fašističkog diktatora, kako je došao od urednika opskurnih novina do Ducea, Scurati nam je otkrio u razgovoru za Nedjeljnji Jutarnji prošle godine.

Razgivarali smo i s izraelskom književnicom Hilom Blum, autoricom knjige Kako voljeti svoju kćer,

Uživat ćete, nastavljaju iz Frakture, u gostovanjima Davida Grossmana, čija su brojna djela prevedena na više od 36 jezika (u intervju za Jutarnji, među ostalim je rekao: ‘I ja dolazim iz traumatiziranog područja koje je godinama trpjelo rat i nasilje. Godinama me privlačila priča o Jugoslaviji‘. Potom, gostuje Julija Franck, koja je romanom Svjetovima daleko, o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke, ostvarila vrtoglave tiraže, i Hervé Le Tellier, autora Anomalije, milijunskog bestselera.

Na Festival dolazi i nova zvijezda norveške književnosti Johan Harstad, čiji je roman Max, Mischa & ofenziva Tet zaludio svijet (intervju na stranici).

image

Johan Harstad

/Karmela Devčić

Iz Frakture, dalje, poručuju: svakako pogledajte predstavu Urotnici čiji su tekst napisali Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, a režirao ju je Boris Liješević, u izvedbi ponajboljih srpskih glumaca Svetozara Cvetkovića, Isidore Minić, Dejana Dedića i Marka Grabeža.

Na jedanaestom Festivalu svjetske književnosti čekaju vas i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovyč, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits, Krzysztof Varga te domaće snage Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i mnogi drugi.

Izložba Slobodane Matić Kovač Portreti svjetskih pisaca će se otvoriti 2. rujna u Galeriji Kranjčar pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića.

Vizualni identitet Festivala po treći put oblikovao je dizajner Ivan Stanišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:05