UGROŽENO ZDRAVLJE

BEBU STARU 14 MJESECI ODUZELI RODITELJIMA VEGANIMA 'Imala je samo pet kilograma'

Nakon slučaja u Milanu, gdje je veganski bračni par ostao bez skrbništva nad 14-mjesečnom bebom, istražili smo koliko je takva prehrana dobra za djecu.
 Pixabay

Ovih dana svi svjetski mediji pišu o slučaju roditelja vegana u Milanu kojima je zbog ugroženog djetetova zdravlja oduzeto skrbništvo. Naime, baka i djed su u talijansku bolnicu doveli 14-mjesečnu bebu od samo pet kilograma, što je inače prosječna težina tromjesečnog djeteta. Beba je bila u prilično lošem zdravstvenom stanju.

A krivca je struka pronašla, među ostalim, u veganskoj prehrani koju su roditelji prakticirali i s djetetom.

Kasnije su otkrili da je dijete imalo i urođenu srčanu manu koju je trebalo operirati, ali to stanje bilo je dodatno pogoršano niskim razinama kalcija. No, talijanski liječnik Luca Bernardo rekao je da bismo trebali razmisliti o rijetkim prehrambenim režimima kod djece. Kako je beba iz Milana imala vrlo niske razine kalcija u organizmu, liječnik je istaknuo kako bi veganska prehrana djece svakako trebala biti dodatno obogaćena kalcijem i željezom.

Ugroženo zdravlje?

Doduše, danas je broj djece koja se odgajaju na veganskom ili vegetarijanskom režimu prehrane sve veći.

Talijanska javnost posebno je uznemirena posljednjim slučajem jer on nažalost nije jedini. U zadnja dva mjeseca tamo su zabilježena još dva slična slučaja. U lipnju je hospitalizirana pothranjena dvogodišnja djevojčica, nakon čega je provela nekoliko dana na intenzivnoj njezi. A zbog niske razine hemoglobina i nedostatka određenih vitamina u Firenci i 11-mjesečna beba.

Ipak, u udruzi Prijatelji životinja kažu kako pravilna veganska prehrana ne ugrožava ničije zdravlje te ističu kako je žalostan slučaj djeteta iz Italije rezultat neodgovornosti roditelja koji su zanemarivali zdravlje svog djeteta.

- S obzirom na to da su roditelji dijete navodno hranili isključivo veganskim namirnicama, stječe se dojam kako je takva prehrana loša za zdravlje djece. Roditelji su mogli dijete hraniti samo jabukama i kupusom, što su veganske namirnice, no to ne čini vegansku prehranu neadekvatnom, već upućuje na neinformiranost roditelja oko pravilne prehrane. Također, prema konvencionalnim preporukama, određene namirnice životinjskog podrijetla ionako se uvode kako se dijete bliži prvom rođendanu, a bjelanjak jajeta i kravlje mlijeko nikako se ne preporučuju prije navršenih godinu dana. Dakle, sva djeca se, neovisno o načinu prehrane roditelja, do dobi od deset mjeseci ionako hrane pretežno veganski – objašnjava Katja Matovina iz Udruge.

Opsežne studije

Dodaje i kako njemačka organizacija DGE u članku Vegan Diet navodi pozitivna stajališta i citira šest organizacija koje opravdavaju veganstvo u svim fazama života: The Academy of Nutrition and Dietetics, National Health and Medical Research Council in the Nutrition Recommendations for Australia, the Portuguese National Programme for the Promotion of a Healthy Diet, The Canadian Paediatric Society, British Nutrition Foundation, Nutrition Committee of the German Society of Paediatrics and Adolescent Medicine.

- Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade izradili su vrlo detaljnu studiju čiji je rezultat stav da je ‘dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije’, a u lipnju 2009. godine novijim su istraživanjem i potvrdili prethodne zaključke - kaže nam Katja.

A sve to je svojim primjerom potvrdila i Ivana Surjan Mitrović, mama veganka iz Splita. Tvrdi da dijete apsolutno može biti vegan.

Važna je edukacija

Da je edukacija roditelja u veganskim obiteljima nužna slaže se i pedijatrica Diana Puževski.

Ističe kako je volumen dječjeg želuca manji od odraslog želuca, a namirnice koje uključuje veganska ili makrobiotička prehrana ne pogoduju tome.

- No dijete raste i razvija se i treba sve nutrijente. U takvoj prehrani može se dogoditi da nema dovoljno aminokiselina triptofana. Primjerice, u riži ga nema, ali ga ima u grašku. S druge strane, biljne masnoće potencijalno su jaki alergeni. Nije nemoguće hraniti dijete veganskom prehranom, ali za to je potrebno veliko znanje roditelja, gotovo nutricionističko. Animalne bjelančevine važne su za razvoj, važan je i vitamin B12 kojeg ima i u biljnim namirnicama, ali je pitanje koliko će ga dijete iz tog izvora prihvatiti, a i željezo najčešće stiže iz animalnih namirnica. Važni su i cink i selen... Zato se nakon šest mjeseci djetetove prehrane majčinim mlijekom uvodi dohrana jer samo mlijeko više ne zadovoljava potrebe djeteta svojim nutritivnim sastavom. S pedijatrijske strane, kod djece ne možemo eksperimentirati. Dok god dijete ne odlučuje samo, to nije adekvatna prehrana, osim ako roditelj ima golemo znanje - zaključuje liječnica.

'Moja Rina je zdrava veganka još od začeća'

Hanza Media

- Ja sam veganka već godinama, pa i od početka trudnoće, tako da je moja Rina veganka od začeća. Trudnoća je bila uredna i prošla je tako da sam jela isključivo namirnice koje nisu životinjskog porijekla. Educirala sam se i dalje se educiram kako pravilno kombinirati namirnice i što pripremati svojoj obitelji. Osim toga, dva puta godišnje napravimo krvnu sliku. Rina je zdrava, živahna djevojčica dobrog imuniteta bez ikakvih zdravstvenih problema. Pazim da unosi dovoljno proteina, minerala, ugljikohidrata i ostalih nutrijenata - priča nam Ivana Surjan Mitrović, koja ima i svoj YouTube kanal Mama veganka na kojem objavljuje kratke filmiće za druge mame koje žele uvesti veganske obroke ili zbog alergije moraju izbaciti namirnice životinjskog porijekla.

A kako okolina reagira na to što dijete odgaja na veganskoj prehrani?

- Svi znaju da sam dugogodišnja veganka, pa to nikome nije neobično. Jedino se svekrva malo zabrinula kad sam ostala trudna, ali brzo smo otklonile sav strah - govori Ivana uz smijeh.

Oni su, ističe, etički vegani i ne gledaju životinje kao izvor hrane.

- Tako ćemo Rinu odgajati. Radimo po svojoj savjesti - kaže Ivana.

Prijatelji životinja: Što djeca vegani trebaju jesti

Kad dijete počne jesti krutu hranu, u prehranu se mogu uvoditi pasirane kašice od voća (jabuke, kruške, banane), povrća (mrkve, tikvice, celera, brokule, cvjetače) i žitarica (palente, prosa, riže) te integralni griz od pšenice, raži, ječma, kukuruza, pira. Nešto kasnije u obroke se mogu početi dodavati pasirane mahunarke (crvena leća, grašak, mahune) i mljeveni orašasti plodovi i sjemenke (lješnjaci, bademi, orasi, suncokret, buča) te drugo povrće i žitarice. Griz se do navršene prve godine može kuhati na vodi, a od navršene prve godine na obogaćenom biljnom mlijeku (rižinu, zobenu, sojinu mlijeku prilagođenom bebama). Nakon navršenih godinu dana u prehranu se mogu uvesti i druge mahunarke (slanutak, zelena leća, grah).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:26