KONCEPTUALNI PERFORMANS

Dove Fashion.hr posvetio ovo izdanje Marini Abramović

‘Volim modu, volim taštinu i ne sramim se toga’, izjavila je nedavno Marina Abramović i dala ideju organizatorima

Izložba “Umjetnik je prisutan” Marine Abramović u njujorškoj MoMA-i najposjećenija je izložba u povijesti slavnog muzeja. Marina Abramović i osobno je sjedila nepomično za stolom sedam sati dnevno, šest dana u tjednu, svaki dan, tri mjeseca, nakon čega je otišla na podulji odmor. Nakon toga je izjavila za Jutarnji: “Još me proganja 1564 pari očiju u koje sam gledala”.

Obožavatelj iz Givenchyja

Posjetitelji koji su sjeli pred umjetnicu doživljavali su cijeli raspon emocija, a među njima je dva puta bio talijanski modni dizajner Riccardo Tisci, kreativni direktor modne kuće Givenchy.

Neposredno nakon izložbe u New Yorku Tisci je održao primanje za umjetnicu, koje je, prema pisanju Vougea, bilo jedno od najvažnijih događaja sezone. - Volim modu, volim taštinu i nimalo se ne sramim toga - rekla je tom prigodom slavna srpska umjetnica, odjevena upravo u Tiscijeve modele, među kojima je bila i jakna od 101 zmije. Svojim je govorom na Tiscijevoj zabavi Marina Abramović inspirirala organizatore ovogodišnjeg Dove Fashion.hr, koji će se između 16. i 18. rujna odvijati u Muzeju suvremene umjetnosti, pa je događaj direktan hommage opusu 60-godišnje umjetnice .

Osnovna je inspiracija rad “Kuća s pogledom na ocean” koji je održan u New Yorku 2002. u galeriji Sean Kelly. Tamo je Marina Abramović 12 dana živjela pred posjetiteljima, bez ikakvog prostora za skrivanje, a galerija je bila otvorena za 24 sata dnevno.

Život pred očima drugih

Taj je performans bio pokazan i u jednoj od epizoda “Seksa i grada” kada na njega oko dva ujutro dolazi Carrie koja hoda s ruskim umjetnikom Aleksanderom Petrovskim.

Fashion.hr želi, biti domaćin i konceptualnom performansu u modi. Manekenka Nikolina Jurković tri će dana biti u ulozi umjetnice: na revijama će je snimati u posebno izoliranom kubusu, u kojemu će boraviti po 90 minuta dnevno. Video će snimati Vanja Vasarac, fotografije rade Romano Decker i Dejan Kutić. Poseban naglasak kod modela stavljaju na dugu crnu kosu, što je opet posveta radu umjetnice. Najpoznatiji je “Art must be beautiful, artist must be beautiful” iz 1975. godine, kada je Abramović pred ogledalom četkala kosu tisuće puta, grebala se po licu i opsesivno ponavljala rečenicu iz naslova. Svoje će nove kolekcije na Dove Fashion.hr-u, među ostalima, pokazati I-GLE i Branka Donassy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:35