SVIJET GEJMERA

‘Control‘ je idealna igra za ljubitelje kultne serije ‘Dosjei X‘

Béton brut od kojeg je sagrađena Najstarija kuća odiše zlokobnošću, a njezina fluidna struktura igrača naprosto tjera da je istraži

 Remedy Entertainment/505 Games/Playstation/
Atmosfera je najveći adut “Controla”, a Najstarija kuća jedan od najčudesnijih prostora u gejmingu

Za akcijsku avanturu “Control” (2019.) redatelja Mikaela Kasurinena koju je razvio hvaljeni studio za razvoj videoigara Remedy Entertainment, autor uspješnica poput “Max Payne”, “Max Payne 2: The Fall of Max Payne” i “Alan Wake”, a izdao talijanski izdavač 505 Games, zainteresirao sam se čim je rečeno da su je nadahnuli “novi čudaci” poput Chine Miévillea (“Stanica Perdido”, “Grad i Grad”) i Jeffa VanderMeera (trilogija “Southern Reach”) te da se radnja odvija u brutalističkoj zgradi koja podsjeća na njujorški neboder bez prozora “33 Thomas Street”.

Igrač u “Controlu” kontrolira Jesse Faden (igra je Courtney Hope), djevojku koja pokušava otkriti gdje Savezni kontrolni ured (eng. Federal Bureau of Control; FBC), tajna američka državna agencija koja suzbija i proučava pojave koje krše zakone fizike, drži njezina brata Dylana (Sean Durrie). Naime, 2002. godine, 17 godina prije radnje igre, njih su dvoje u svom rodnom gradu Ordinaryju oslobodili paranormalne sile koje su zatim izazvale nestanak svih stanovnika grada. Međutim, tajanstveni telepatski entitet Polaris te je sudbine poštedio Jesse i Dylana. Njihova je sreća, nažalost, kratkotrajna jer FBC odmah nakon toga privede Dylana. Kada u listopadu 2019. uđe u Najstariju kuću, sjedište FBC-a, Jesse ubrzo otkrije da je njegov ravnatelj mrtav te da neke dijelove zgrade i nekolicinu agenata FBC-a kontrolira entitet “Siktanje” (eng. Hiss). To je ne pokoleba i ona stane istraživati Najstariju kuću.

Atmosfera je najveći adut “Controla”, a Najstarija kuća jedan od najčudesnijih prostora u gejmingu. Béton brut od kojeg je sagrađena odiše zlokobnošću, a njezina fluidna struktura igrača naprosto tjera da je istraži. Jesse je interesantan i dinamičan lik – taman kada pomislite da ste je upoznali, ona vas iznenadi nekom oštroumnom opservacijom. Nažalost, animacije njezinih pokreta prekrute su za moj ukus. Premda je svijet u kojem se “Control” odvija intrigantan i bogat, informacije o njemu igraču se daju na dosadan način – pomoću dokumenata i audiovizualnog sadržaja koji je razasut po Najstarijoj kući. Pripovjedačka su svijetla točka izvrsno režirani i odglumljeni Jessejini unutarnji monolozi. Idealna je ovo igra za ljubitelje kultne serije “Dosjei X”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:38