NAPETO ŠTIVO

Kralj je bio playboy opsjednut klinkama, a ne džentlmen

Kada bi s vremena na vrijeme došao kući iz Los Angelesa, Elvis je tražio od Priscille da odjene školsku uniformu i s njegovom poznanicom, mladom frizerkom, simulira lezbijski seks

On je bio kralj rock’n’rolla. Ona je bila 14-godišnja djevojka, zapravo djevojčica koja će, čim postane punoljetna, postati njegova žena. Dakako, djevica. Tako je desetljećima glasila ljubavna priča besmrtnog Elvisa Presleyja i mlade ljepotice Priscille Beaulieu. Moderna su bajku odmah prihvatili milijuni obožavatelja. Dozlogrdio im je, naime, kruti puritanizam 50-ih godina prošloga stoljeća; zamijenio ga je hedonizam 60-ih, a upravo je kralj rock’n’rolla bio zaštitni znak novih (buntovnih) vjetrova.

Obrana mita na sudu

Priscilla Beaulieu bila je dijete kad su je upoznali sa 24-godišnjim Elvisom koji je tada služio vojsku u Njemačkoj. U maniri pravog staromodnog dečka s Juga, kako je godinama tvrdio, Elvis mlađahnu Priscillu prije braka nije ni pipnuo, čak ni nakon što su njezini roditelji dopustili da žive zajedno. Vjenčali su se 1967., osam godina nakon što su se upoznali. Slike s njihova vjenčanja postale su slike desetljeća, svojevrsne ikone, ne samo zbog Priscilline zanosne “masivne” crne kose i crnog tuša na očima “ala Cleopatra”, nego zbog bajke - lijepi, mladi, zaljubljeni, uspješni.

Bajka o njihovu odnosu trajala je tri desetljeća, kada je 1997. godine Elvisov prijatelj i bivši vojni pilot Currie Grant jednom izjavom narušio scenarij: “Priscilla nije bila djevica. Prije nego što se udala za Elvisa, ja sam spavao s njom. Sklopili smo dogovor: ‘Ja tebe upoznam s Elvisom, ti se zauzvrat seksaš sa mnom’”.

Priscilla je Granta tužila za “gnusnu i bezočnu laž”, tražila je odštetu od deset milijuna dolara. Uz to je rekla da je Grant nju pokušao silovati, ali je, srećom, uspjela pobjeći iz automobila. Sud je ubrzo donio presudu: Grantovi navodi su lažni i Priscilli mora isplatiti 75.000 dolara odštete. Bajka se vratila, mit je opstao i ostao, tisuće obožavatelja koji hodočaste u Graceland, Elvisov posjed u Memphisu, mogu biti mirne.

Nedavno se, međutim, pojavio novi izazivač: novinarka i biograf Alanna Nash, inače country kritičarka i autorica knjiga o Elvisu i Dolly Parton, objavila je svoju novu knjigu “Baby, Let’s Play House: Elvis Presley and the Women who Loved Him” (u slobodnom prijevodu “Mala, idemo se igrati mame i tate: Elvis Presley i žene koje su ga voljele”). Iza navodne bračne bajke skrivao se ženskaroš i playboy opsjednut klinkama, tvrdi Alanna knjizi koja je, očekivano, u kratkom roku zatresla Ameriku, a za nekoliko će se tjedana pojaviti Velikoj Britaniji.

Pilule za ‘koncentraciju’

Alanna smatra čudnim to što je Priscilla najednom prestala inzistirati da Grant plati “ijedan cent odštete”. Tvrdi da su postigli dogovor: “Ne moraš platiti, ali ubuduće šuti o mom djevičanstvu i mojoj mladosti. Ja, s druge strane, neću više pričati o tome da si me silovao, čak ću od tebe za 15.000 dolara otkupiti fotografije koje si snimio u Njemačkoj kad sam bila tinejdžerka”.

Priscilla te 1959. godine, kada je upoznala Elvisa, tvrdi autorica knjige, nije bila nevinašce. Očajna što se iz Teksasa morala preseliti u Njemačku (njezin je očuh u tamošnjoj američkoj vojnoj bazi bio pilot), Priscilla je flertovala s gomilom mladića koji su okolo hodali zalizane kose u uskim crnim jaknama. Niti je Elvis, tvrdi Alanna, bio staromodni južnjački džentlemen.

“Elvisov prijatelj Lamar Fike kaže da je Elvis u Njemačkoj bio fasciniran tinejdžerkama, klinkama. Šarao je kao lud, otkidao je na 15-godišnjakinje. Kad bi završio s nekom 23-godišnjakinjom, smijao se da je stara”, iznosi Alanna. Čim je upoznao Priscillu, bio je opčinjen njome. U to je vrijeme oplakivao smrt svoje majke Gladys s kojom je bio iznimno povezan, a njegov prijatelj Joe Esposito kaže da ga je Priscilla ponajprije privukla jer ga je, crnom kosom i lijepim očima, podsjećala na majku.

Priscilla je viđala Elvisa četiri noći u tjednu, sljedeći dan u školi jedva je uspijevala ostati budna, pa joj je Elvis davao pilule “za koncentraciju”. Znala je da se zabavlja s još nekolicinom djevojaka. Ostatak priče Elvisova multimilijunska industrija nikada nije obznanila, tvrdi Alanna. Nakon odsluženja vojnog roka, Elvis se preselio u Los Angeles, snimajući film za filmom. Ubrzo je poludio za 14-godišnjom Sandy Ferra. Njezinoj je majci predložio da se Sandy preseli u njegovu kuću u Memphis, “neće je dirati, samo će je odgajati”, no njezina je majka ponudu odbila. Ipak je romantična veza s premladom Sandy potrajala šest godina, iako je u međuvremenu imao stotine mladih ljubavnica. Tada se pročulo da svom penisu tepa “mali Elvis”, iznosi Alanna.

Održao je obećanje

Cijelo je vrijeme, dakako, bio u kontaktu s Priscillom koja je ostala u Njemačkoj. Njihovi su telefonski razgovori trajali satima, iako je Priscilla imala novog dečka Tommyja Stewarta. Potom je imala Ala Coreyja. Njezini su roditelji, međutim, svim dečkima obznanili: “Naša kći je djevojka Elvisa Presleyja, nađite si novu curu”. Iako je tada napunila 17 godina, Elvis je volio zamišljati da joj je još uvijek 14. Posjetila ga je nekoliko puta, uspjela srozati ocjene u Njemačkoj, pa je Elvis predložio da se, samo nekoliko mjeseci prije mature, preseli u Memphis, gdje će se o njoj brinuti njegov otac i pomajka. Priscillini su roditelji bili oduševljeni, ne i Priscilla koja je našla novog dečka Jamieja Lindberga. Ipak, preselila se u Memphis.

Elvis je većinu vremena, međutim, snimao u Los Angelesu, noćima je partijao i mijenjao partnerice. Posebno se zagrijao za mladu švedsku glumicu Ann-Margaret Olsson. Priscilli je bilo jasno da u Hollywoodu nije poželjna; držala se Memphisa. Kada bi s vremena na vrijeme došao doma, Elvis je tražio od Priscille da odjene školsku uniformu i s njegovom novom poznanicom, frizerkom, simulira lezbijski seks. U Las Vegasu i Palm Springsu živio je, tvrde njegovi prijatelji koji su mu pravili društvo, poprilično razuzdano. Orgije i bakanalije, tako smo živjeli, kažu.

Priscillin očuh, međutim, podsjetio ga je na obećanje koje je dao još u Njemačkoj da će je oženiti čim postane punoljetna. Stisnuo je i njegova moćnog menadžera Toma Parkera. Tako ju je Elvis jednog poslijepodneva 1966. godine zaprosio dok je Priscilla sjedila u svojoj kičastoj sobi i češljala se pred ogledalom. Trokut očuh - Priscilla - menadžer je pobijedio. Menadžer je mislio da će ga vjenčanje i brak smiriti, da će se konačno dovesti u red. Priscillin očuh mislio je isto, a s njima se složio i Elvisov otac. Priscilla je mislila da će prsten na ruci zaustaviti šaranje s drugim ženama.

Ništa od svega nije se dogodilo. Samo tjedan dana nakon čarobnog vjenčanja Elvis je uvidio da je pogriješio. Klečao je pred Ann-Margaret, zaklinjući se da voli nju, piše Alanna. Iako je Priscilla ostala trudna i rodila kćer, ni sedam godina nakon njihova vjenčanja moderna bajka o djevici i kralju rock’n’rolla pred oltarom završila je naprasnim razvodom.

Elvisov ljubavni život nastavio je biti hektičan. Mijenjanje partnerica i tuga za majkom, to je emotivni život Elvisa Presleyja, tvrdi Alanna.

Nije ju tjelesno iskoristio

“Mijenjao je ženu za ženom, baš kao što je mijenjao liječnika za liječnikom da mu prepišu razne tablete. U tom kaosu nije stigao preispitati gdje griješi, kako preuzeti kontrolu nad svojim životom”, kaže Alanna.

Nedugo prije svog 40. rođendana započeo je vezu sa 14-godišnjom Reecom Smith koju je nazivao “malom lavicom”. Reeca je tvrdila da je nije “tjelesno iskorištavao”. Međutim, ubrzo je prekinula s njim; smetali su joj njegova debljina i sve lošije zdravstveno stanje.

“Jednom sam ga zatekla kako u nekakvoj seansi priča s pokojnom majkom. Ponavljao joj je da je voli, da mu jako nedostaje i da ne može dočekati da se opet sretnu”, rekla je Reeca Alanni. Umro je dvije godine nakon toga, navodi Alanna u knjizi koja će zasigurno mnoge zainteresirati i uzbuditi mnoge duhove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:57