KINESKA RESTORANSKA DINASTIJA

Kuharica koja je dovela pekinšku patku u Zagreb: 'Dvadeset godina marljivo radim jer znam da bez teškog truda nema uspjeha'

 Goran Mehkek/CROPIX

U Zagrebu je 1990. godine Xiaotong Chen-Li sa suprugom preuzela obiteljski posao u Hrvatskoj. Vremena, doduše, nisu bila dobra. Trajao je rat, ljudi su bili opterećeni izvještajima s bojišnice i zabrinuti oko budućnosti, trećina teritorija bila je odsječena, a od Zagreba do Splita putovalo se i deset sati.

Ali, bilo je nešto srednjoeuropski lijepo u šarmantnom, neotkrivenom centru hrvatskoga glavnog grada, nešto što je imalo potencijal postati domom i što je tada presudilo da Xiaotong odluči zanemariti i rat i činjenicu da Hrvati nisu previše znali ni o Kini ni o kineskoj hrani, a još manje baratali štapićima od bambusa te da, rizicima unatoč, otvori kineski restoran u Zagrebu.

Odlazak na Zapad

Ostatak njezine obitelji, a djedov brat je prvi, prije Drugog svjetskog rata,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:36