ŽIVOTNA PRIČA HRVATSKE DIZAJNERICE

Natalija Žarković: Čeka me izazov života. S Dolceom i Gabannom radit ću cijelu mušku kolekciju

Ulaz u svijet visoke mode za Nataliju je bio rad s Vivienne Westwood, a onda je prešla u D&G gdje radi već 10 godina

Među brojnim gostima i uzvanicima na ljetnom nastupu švedske glazbene atrakcije Swedish House Mafia u klubu Papaya na Zrću prošlog je tjedna do ranih jutarnjih sati plesala i 39-godišnja Natalija Žarković. Odlično raspoložena, vitka plavokosa dama, naoko nasmijana turistkinja, tek se trapericama i otmjenom bluzom razlikovala od većine u publici. Malo tko je mogao naslutiti da je riječ o glavnoj dizajnerici muškog odjela talijanskog modnog diva Dolce & Gabbana , odnosno njihove linije “D&G”, jednoj od najbližih suradnica slavnih dizajnera Domenica Dolcea i Stefana Gabbane.

Iako često ljetuje u Hrvatskoj, Natalija je ove godine, nakon dugog izbivanja, posjetila i trenutno najpoznatiji hrvatski otok zabave - Pag. Preciznije Zrće.

- Prvi put sam ovdje nakon deset godina i moram priznati da se strašno promijenila. Odlično smo se zabavili i vjerujem da ćemo nakon ovoga češće dolaziti - izjavila je dan nakon cjelonoćnog izlaska.

Natalija se s dugogodišnjim dečkom, talijanskim poduzetnikom Francescom Leprijem, u Hrvatskoj zadržala samo još jedan dan, nakon čega se uputila u Španjolsku, gdje će krajem mjeseca zaključiti ovogodišnji ljetni odmor, a zatim se vratiti u Milano.

Uspješne godine

Nekoliko godina na čelu muškog odjela jedne od najuspješnijih modnih kuća u svijetu, pred hrvatsku je dizajnericu postavilo još odgovorniji zadatak. Najesen će se, naime, pridružiti najužem kreativnom vodstvu brenda Dolce & Gabbana. Budući da je njihova podlinija “D&G”, koja je bila najmijenjena mlađim kupcima i ljubiteljima ležernijeg stila odijevanja, u kojoj je bila na čelu muške kolekcije, doživjela vrhunac te se više neće proizvoditi kao zasebna linija, Natalija se u rujnu priključuje dizajnerima glavne linije Dolce&Gabanna za visoku modu.

Velika stepenica

Novo radno mjesto, koje bi se laički moglo opisati i kao “desna ruka” slavnoga dizajnera Stefana Gabbane, Nataliji Žarković je namijenjeno baš na 10. godišnjicu njihove suradnje. Ponuda je, kaže, stigla nakon uspješno odrađene revije na kojoj je prikazana D&G kolekcija za proljeće/ljeto 2012. godine. Prvi koji je s njom razgovarao o tome bio je Domenico Dolce.

- To je za mene velika stepenica, a kako od rujna u uredu sve kreće po novom programu, moram se dobro pripremiti - ustvrdila je Natalija.

Nataša nikada nije djelovala na hrvatskoj modnoj sceni. Rođena Pakračanka, srednju školu za primijenjenu umjetnost i Tekstilno-tehnološki fakultet pohađala je u Zagrebu, ali je ubrzo otišla u inozemstvo.

Prva postaja joj je bio London. Četiri godine radila je u dizajnerskom timu slavne Vivienne Westwood. A onda je poželjela nešto novo, ‘nešto kreativnije’. Novu je priliku potražila u Milanu, gdje je upisala Istituto Europeo di Design, prestižno modno učilište.

- Nakon suradnje s Vivienne Westwood, kratko sam radila samostalno, no ubrzo sam otišla u Milano te se vrlo brzo zaposlila u modnom carstvu Dolcea i Gabbane. I tako je počelo. Sad mi izgleda gotovo nevjerojatno da je od tad prošlo već 10 godina - smije se Natalija.

Talijanska modna prijestolnica, kao i njen posao, iznimno joj je sviđaju te nije razmišljala o novoj poslovnoj promjeni.

Redoviti dolasci

U Hrvatsku pak dođe nekoliko puta godišnje.

- Gotovo uvijek dođem na Sisvete te kada imam više slobodnih dana. Pokušam doći i svako ljeto na more, prije nego što odem na odmor u Španjolsku - rekla je.

No, kako je u Milanu nakon povratka s godišnjeg odmora čeka mnogo posla, ne zna kada će opet posjetiti domovinu.

- Sigurno neće proći mnogo vremena, uz dobru organizaciju, uvijek se sve stigne - zaključila je Natalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:14