POSEBNA TEHNIKA

Kod Iža jedini u Europi ribu usmrćuju tehnikom ‘ikejime‘: Svježa je i mjesec dana kasnije

Direktor prodaje Neno Grozdanić

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Radi se o posebnoj metodi usmrćivanja koja omogućava da riba dugo ostane svježa, ali i da joj je meso puno bolje kvalitete
Radi se o posebnoj metodi usmrćivanja koja omogućava da riba dugo ostane svježa, ali i da joj je meso puno bolje kvalitete

Zamislite da vas pozovu na večeru, pa domaćin ponosno otvori frižider i kaže da ovdje već 30 dana, na temperaturi iznad nule, ne u zamrzivaču, drži jednog brancina kojeg će vam sada poslužiti. Dodaje pritom kako je najbolji sirov, na carpaccio. Mnogi od nas vjerojatno bi se pristojno zahvalili i rekli da nisu gladni, i pritom bi se gadno prevarili.

U to smo se uspjeli uvjeriti obilaskom ribogojlišta tvrtke MAR FISH gdje nas, u Solinama na Ižu, nadomak Ugljana, dočekuju Nenad Grozdanić, direktor prodaje te voditelj proizvodnje Toni Nadinić. Dok im se približavamo, ništa ne daje naslutiti da je ovo ribogojilište jedino te vrste u Europi. Pravilno posloženi veliki, okrugli kavezi prizor su kakav se viđa posvuda po Jadranu. No, ovo je mjesto posebno jer samo tu na našem kontine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 01:06