NAUTIČKO JEDRO

Vidjevši cijenu jumbo pizze pogledali smo se, no kada je došla na naš brod skepse više nije bilo

Restoran Marina

 Tomislav Krišto/Cropix
Stigli smo gladni i umorni. Na internetu provjeravamo gdje je najbliža pizzerija. Doznajemo od mornara da je netom otvoren novi restoran...

ACI marine kao da se natječu koja će svake godine postati sve boljom, gostu pružiti nešto novo, zabaviti ih, opustiti...

Tako je i u slučaju ACI Rab, relativno malene marine koja sa svoja 132 veza uglavnom služi kao tranzitna marina nautičarima koji dođu prespavati ili potražiti utočište od teškog mora i jakog vjetra. Ovdje nas dočekuje draga prijateljica Dubravka Ulemek, direktorica marine, koja nam odmah nestrpljivo želi priopćiti novost. No, nije znala da smo mi novost već sami otkrili.

Stigli smo gladni i umorni. Na internetu provjeravamo gdje je najbliža pizzerija, zaželjeli smo se pizze, ali ne da nam se hodati. Doznajemo od mornara da je netom otvoren novi restoran s najboljom pizzom na otoku i najljepšom terasom - restoran Marina.

I doista nije lagao.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Iako smo se u početku malo skeptično pogledali, vidjevši cijenu od 200 kuna za jumbo pizzu, kada je došla na naš brod nikakve skepse više nije bilo.

Štoviše, kada se usporedi sa zagrebačkim cijenama, a jedete ju u restoranu s prekrasnim pogledom na more i vrhunskim uređenjem, moglo bi se reći da je cijena izuzetno prihvatljiva, s obzirom na to da je nas četvero članova posade naposljetku punih želudaca moralo odustati i ostaviti velike komade savršeno pečene pizze za kasnije.

Posebnost je velika krušna peć koja jamči savršeno hrskavo tijesto. Oni koji se zažele nečeg drugačijeg, mogu dobiti različite specijalitete, poput burgera s prženim lukom, umakom od cikle i majoneze te umakom od svježih feferona i kajmaka, a tu su i školjke, hobotnice, mesni specijaliteti te tjestenine i rižota, kao i vegetarijanski meni. Specijalitet kuće je pizza sa svježim jadranskim kozicama. No, kako to kažu u TV reklamama, to nije sve. Marina se diči s dva nova apartmana za po četiri i dvije osobe. Iako imaju svoje kabine na jedrilicama i motornjacima, mnogi se nautičari katkad zažele odmoriti na kopnu. Ovdje im je sve omogućeno.

image

Dubravka Ulemek, direktorica ACI marine Rab

Tom Dubravec/Cropix

Zanimljivost je i to da je otvoren jedinstveni dućan s informatičkom opremom, gdje mogu kupiti sve, od brodskih navigacijskih sustava, do mobitela i najnovijih modela računala. Dućan je tu i nautičke opreme, a svaki gost može unajmiti skuter kako bi se lakše kretao ovim prekrasnim otokom.

Simpatična direktorica Dubravka, žena koja nikada ne skida osmijeh s lica, radosno nam kazuje kako je godina izvrsna, ali izvrsno su poslovali i u vrijeme korone.

- Za uspjeh je zaslužan cijeli naš tim. Nema nas mnogo, svega deset ljudi, pa smo svi naučili raditi sve. Meni, recimo, nije teško oprati veš gostima koji napuste apartman. Ne možemo reći da nam je lako, puno je posla, ali se i puno trudimo - govori nam, jer, dodaje, marina je naš dom u kojem provodimo mnogo vremena kako bi sve funkcioniralo za naše goste.

Ističe kako nikome nije teško odraditi bilo koji posao, od vezanja brodova, pa do čišćenja i skupljanja smeća.

U ovaj posao krenula je 1987. godine kao šefica recepcije te je prošla sve razine upravljanja, te je 2022. postala direktorica, i to ne jedne, već dvije marine, one na Rabu te u Supetarskoj Dragi.

Otkriva nam kako su gosti uglavnom Nijemci i Austrijanci, u osmom mjesecu prevladavaju Talijani, no nautičari najviše uživaju tijekom rujna i listopada, kada su povoljni vjetrovi za jedrenje.

Zbog svega navedenog nije čudno što nautičari redovito odabiru tu destinaciju za pauzu na svojoj plovidbi Jadranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:26