BORBA S KILAMA

OBEĆAVA GUBITAK TEŽINE OD 10 POSTO! Stiže novi lijek za mršavljenje, registriran i u Hrvatskoj. Hoće li biti na listi HZZO-a?

Lijek će se moći kupiti po cijeni od 1000 dolara, a još je neizvjesno hoće li se plaćati iz zdravstvenog osiguranja

Uskoro bi se u ljekanama diljem svijeta mogao pojaviti novi lijek za mršavljenje Saxenda. Naime, lijek koji će se izdavati isključivo na liječnički recept još je u prosincu prošle godine odobrila američka Agencija za hranu i lijekove, a u siječnju ove godine i EMA, europska regulatorna agencija. I Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) također je registrirala Saxendu.

No, zasad ga u prodaji nema ni na jednom tržištu jer danski proizvođač NovoNordisk još nema pravi odgovor od zdravstvenih osiguranja koja bi lijek trebala staviti na listu lijekova, odnosno ne zna se hoće li ga plaćati iz osiguranja ili će biti isključivo trošak pacijenata, o čemu će nedvojbeno ovisiti i njegova cijena.

Prema nekim američkim izračunima, mjesečna bi terapija stajala oko 1000 dolara. No, vjerojatno će u Europi cijena biti niža, s obzirom na to da su europske cijene svih lijekova niže nego u SAD-u. Inače, studije su pokazale obećavajuće rezultate kod mršavljenja uz pomoć ovog lijeka, objavljeno je u najnovijem broju časopisa The New England Journal of Medicine. Uzimanje lijeka jedanput dnevno pomoglo je u smanjenju abdominalne debljine, odnosno tzv. trbušne debljine koja je najopasnija za razvoj nezaraznih kroničnih bolesti poput visokog tlaka, masnoća u krvi i dijabetesa.

Lijek generičkim imenom liraglutid koristi se kao dodatak promjeni prehrane i tjelesnoj aktivnosti, a povezan je sa smanjenom tjelesnom težinom i poboljšanjem metaboličke kontrole.

U obliku penkale

Kod doze od 3 miligrama dnevno prosječni gubitak težine bio je tijekom trajanja studije 8,4 kilograma. Svi bolesnici dobili su standardizirane savjete o promjeni načinu života, ali oni koji su dobivali i lijek prosječno su gubili 2,8 kilograma mjesečno više u odnosu na one koji su dobivali placebo. Oko 33 posto ispitanika koji su uzimali liraglutid izgubilo je 10 posto svoje tjelesne težine, dok je taj rezultat postiglo samo 10 posto onih koji su uzimali placebo, pokazala je studija. Riječ je o analogu humanog glukagonu sličnog peptida (GLP-1) koji je proizveden tehnologijom rekombinantne DNK i dolazi u injekcijama (penkale) kao što je to slučaj s lijekovima za dijabetes pa je doziranje vrlo jednostavno. Lijek se preporučuje pacijentima koji imaju indeks tjelesne mase 30 ili veći te onima s ITM-om većim od 27 ako imaju i neki zdravstveni problem povezan s viškom kilograma, poput visokog tlaka. Doza lijeka postupno se povećava tijekom četiri tjedna dok se ne dođe do 3 miligrama dnevno, što je i doza održavanja tijekom jedne godine kad liječnik treba odlučiti hoće li se nastaviti s terapijom. U slučaju da se u 12 tjedana ne izgubi barem 5 posto tjelesne težine, terapija se treba prekinuti. Studije su pokazale i da nema nekih većih sigurnosnih problema ni nuspojava.

Inače, nakon što je prije nekoliko godina s tržišta povučen lijek za mršavljenje Reductil, za koji se utvrdilo da povećava opasnost za moždani i srčani udar, a lijek Xenical samo smanjuje resorpciju masti za 30 posto, u posljednje tri godine pojavila su se tri lijeka za smanjenje kilograma, i to antagonist serotonina 2C Belviq, antiepileptik Qsymia i antidepresiv Contrave koji svi djeluju na neurološkoj razini. Za razliku od njih, Saxenda primarno djeluje na želudac.

Bez jo-jo efekta

“S obzirom na prethodna razočaranja s različitim strategijama mršavljenja, ovi su rezultati dobrodošli”, rekli su autori ovog članka dr. Elias Siraj i dr. Kevin Williams. Naglašavaju da već i skromni gubitak težine, od 5 do 10 posto, smanjuje brojne zdravstvene probleme, što se sa Saxendom može postići brže i jednostavnije.

“Nažalost, i važno je mršaviti postupno”, kaže endokrinolog prof. dr. Mirko Koršić te dodaje kako se time izbjegava tzv. jo-jo efekt vraćanja kilograma nakon dijete.

“Osobito je štetno jesti brzo, neredovito, industrijski prerađenu hranu, kao i nerafinirane šećere i zasićene masti”, kaže Koršić te naglašava da je debljina bolest koju treba liječiti.

Kako djeluje Saxenda

-Stimulira izlučivanje inzulina

-snižava razinu glukagona nakon jela

-usporava pražnjenje želuca

-smanjuje apetit

Razlozi debljine

-usporeni metabolizam

-loš izbor namirnica

-stres

-nepravilne prehrambene navike

-preobilni obroci osobito navečer

-brzo jedenje

-premalo kretanja

-obiteljsko nasljeđe

Šesti u svijetu po debljini

20,14 posto muškaraca

20,60 posto žena

67,7 posto Hrvata ima višak kilograma (šesti u svijetu)

58,2 posto Hrvatica ima višak kilograma (22.u svijetu)

2,9 puta visoki tlak je češći kod debelih osoba

1,5 puta češće su visoke masnoće kod debelih osoba

Debelo je 66 posto muškaraca i 75 posto žena koji su preboljeli moždani udar

Debelo je 78 posto muškaraca i 74 posto žena s visokim tlakom

Među dijabetičarima debelo je 79 posto muškaraca i 84 posto žena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:26