KAMO S DJECOM TIJEKOM ŠKOLSKIH PRAZNIKA

ODMORKO Klizalište ili bazen? Svejedno, ali nigdje ne može bez roditelja

Zimski praznici odmor su za djecu, ali ne i za većinu roditelja. Rijetko tko može bezbrižno tri tjedna uživati najprije u slobodnim danima za blagdane, pa onda tjedan dana na skijanju, a onda još tjedan dana u opuštenom zimskom odmoru, tijekom kojeg će djecu voditi u kino, na predstave, klizanje, radionice, sport ili naprosto u šetnje gradom. Pokušalo se u nekim većim gradovima osmisliti zanimljive i edukativne zimske praznike za školarce, kako bi ispunili dane onima koji nigdje ne idu ili bar na par sati zbrinuli onu djecu čiji roditelji zbog posla s njima ne mogu provesti dan.

No, rijetki su gradovi, osim Zagreba, gdje se nešto kvalitetno uspjelo napraviti, a i ideja koja je svakako bolja nego ništa još uvijek je neizvediva bez pomoći roditelja.

Prijevoz djece

Naime, svi ti programi uglavnom besplatnih radionica, sporta i druženja traju samo dva, tri sata dnevno. Dakle, roditelj mlađe dijete mora odvesti i dovesti, a i snaći se za ostatak dana, kad nema nikakve aktivnosti. Dakle, opet ako nema pomoći bake, djeda ili neke treće bliske osobe, roditelj nema kamo s djecom. Naravno da besplatne zimske radionice nisu čuvaonice djece niti to mogu biti, tako da svi programi koje smo pronašli, a nema ih baš puno, traže jaki obiteljski angažman. Ove godine definitivan hit su klizališta koja su otvorena početkom prosinca.

Kreativne radionice

Gradovi od Koprivnice do Zadra imaju klizališta, a mnoštvo djece i njihovih roditelja u kafićima i trgovinama oživjeli su zimi pusta središta gradova. Klizališta su otvorena cijeli dan i pružaju dobru zabavu, a i roditelji mogu sudjelovati. Kazališnih predstava tijekom blagdana i praznika ima više nego inače, a tu su i razne kreativne radionice. No, u Zagrebu smo pronašli osmišljeni program za osnovce koji je besplatan i traje četiri sata, i to na Ribnjaku. Slično je u Rijeci, ali tamo se plaća 350 kuna. Samo u Zagrebu već nekoliko godina postoji osmišljeni program Odmorko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03