NOVI STANDARDI

Eko-revolucija u Puli: Pametna integracija zelene inicijative i aktivno sudjelovanje građana

Razvoj urbane mobilnosti u Puli

 Matej Duzel/
Grad Pula postaje predvodnik u urbanoj mobilnosti s nizom inovativnih inicijativa koje će pridonijeti zaštiti okoliša

Jedna od ključnih točaka koje ističu Pulu u planiranju urbane mobilnosti je integracija pametne infrastrukture. Grad planira implementirati senzore i tehnologiju Interneta stvari (IoT) u svoje ceste, semafore i javni prijevoz kako bi prikupljao podatke u stvarnom vremenu o protoku prometa, gužvama i stanju cesta. Ovi podaci se koriste za optimizaciju vremena semafora, smanjenje gužvi i poboljšanje ukupnog protoka prometa.

image

Razvoj urbane mobilnosti u Puli

Matej Duzel/

Mikro-mobilnost također igra ključnu ulogu u planiranju urbane mobilnosti u Puli. Grad je uveo električne bicikle i električne romobile kako bi se olakšalo putovanje na kratke udaljenosti. Također su uspostavljene posebne trake i područja za mikro-mobilna vozila kako bi se povećala sigurnost i praktičnost ovih novih oblika prijevoza.

Pula također radi na stvaranju pješačkih zona, trgova i poboljšanih nogostupa kako bi potaknula hodanje kao održiv način prijevoza. Ove inicijative imaju za cilj stvaranje sigurnijeg i ugodnijeg okoliša za pješake.

image

Razvoj urbane mobilnosti u Puli

Donošenje odluka na temelju podataka također je ključno za planiranje urbane mobilnosti u Puli. Grad koristi open data i prediktivnu analitiku kako bi predviđao obrasce prometa i omogućio informirano i proaktivno planiranje prometnog sustava. Zelene inicijative su također visoko na prioritetima Grada Pula-Pola. Sadnja više drveća i stvaranje zelenih površina duž ulica i trasa javnog prijevoza ima za cilj poboljšati kvalitetu zraka i estetiku grada. Grad također potiče korištenje načina prijevoza bez automobila putem kampanja koje promoviraju koristi za zdravlje i očuvanje okoliša. Osim toga, Pula sufinancira nabavu električnih vozila (EV) i uspostavu infrastrukture za punjenje kako bi smanjila onečišćenje zraka i emisije ugljika.

Aktivno građansko sudjelovanje također igra ključnu ulogu u planiranju urbane mobilnosti u Puli. Grad aktivno uključuje građane u proces donošenja odluka kako bi prikupio povratne informacije o pitanjima mobilnosti i osigurao da planiranje bude usklađeno s potrebama zajednice.

Grad Pula-Pola se tako transformira u primjer najboljih praksi u planiranju urbane mobilnosti, ističući se kroz integraciju pametne infrastrukture, poticanje održivih oblika prijevoza, zelene inicijative i angažman građana. Ove inovacije ne samo da će poboljšati kvalitetu života građana Pule, već će i poslužiti kao inspiracija drugim gradovima koji teže boljoj urbanoj mobilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:29