‘MALDIVI EUROPE‘

Kakve su cijene u zemlji koja je sve privlačnija Hrvatima: Smještaj blizu mora platit ćete 12 eura po danu

 Gent Shkullaku/Afp
Novinari Slobodne odlučili su provjeriti koliko bi u Albaniji dvije osobe stajao smještaj u periodu od 1. do 8. kolovoza

Na samo dva sata vožnje od Zagreba možete dobiti apartman za samo 20 eura za dvoje, a kavu za euro. Banja Luka je postala nova ljetna destinacija za Hrvate, iako nije na moru, a kako je Jutarnji list izvijestio, u tom gradu hrvatski posjetitelji čine preko 10 posto ukupnog broja stranih posjetitelja

Hrvatima su sve više privlačne i druge obližnje destinacije, dakako zbog iznimno niskih cijena, ali i praktičnosti dolaska. Slobodna je već pisala kako je i Albanija postala nova hit zemlja za odmor. Drač, Ksamil, Saranda... samo su neka od mjesta koja su i ovoga ljeta okupirali brojni turisti iz svih zemalja Europe, piše Slobodna Dalmacija.

Albaniju danas vide, kako kažu, kao "Maldive Europe", koja nudi sve, ali baš sve, po iznimno niskim cijenama. Tamo, naime možete provesti tjedan dana za iznos koji u susjednim zemljama na obali potrošite za dva-tri dana.

Tragom ove vijesti novinari Slobodne odlučili su provjeriti koliko bi u Albaniji dvije osobe stajao smještaj u periodu od 1. do 8. kolovoza, dakle sedam noćenja. Za potrebe ovog mini istraživanja koristili su platformu Booking.com, a svi se smještaji mogu besplatno otkazati.

Pa krenimo redom!

Ako bi išli u Drač sedmodnevno noćenje u apartmanu udaljenom kilometar i pol od mora, stajat će vas tek 208 eura, odnosno 104 eura po osobi, čime dolazimo do cifre od 14 eura po noćenju.

Odlučite li se za smještaj u hotelu, noćenje u sobi ćete platiti 252 eura, dakle 126 eura po osobi, tj. 18 eura po noćenju. Dodajmo i to da se hotel na kojeg smo naišli nalazi 1.7 kilometara od plaže.

Ako biste radije bili uz plažu, a nije vam mrsko dijeliti kupaonicu s drugima, u Draču se nudi smještaj u kojem ćete za sobu u periodu od 1. do 8. kolovoza trebati izdvojiti 208 eura, kao i u prvom slučaju. Nije loše, zar ne?

Vjerovali ili ne, možete proći još jeftinije. Nije šala! Soba za dvije osobe s balkonom i vlastitom kupaonicom, u objektu koji ima ocjenu 10/10, udaljena samo 450 metara od plaže, za sedam dana će vas doći nevjerojatnih 168 eura. Dakle, 84 eura po osobi i tek 12 eura po noćenju.

Nisu samo cijene smještaja niska. Kako je nedavno pisala Slobodna ručak za dvoje, koji se sastojao od predjela, glavnog jela, dvije čaše vina, dva kolača, boce vode i dvije kave, novinari iz BiH platili su samo 18 eura, dakle 9 eura po osobi! I to u restoranu koji se nalazi tik uz more i čija je terasa, kao i unutrašnjost, uređena po uzoru na restorane uz francusku obalu.

Cijene su u prosjeku sljedeće: juha 1,50 eura, porcija ribe 3,50 eura, salata od hobotnice 4 eura, kolač 1,50 eura, kava 1 euro... Pizza se jede za pet eura, sladoled za 90 centi, a espresso pije za euro.

Na svim mjestima u Albaniji možete platiti karticom – od hotela, preko restorana, do malih kvartovskih kafića što je turistima olakšavajuća okolnost jer Albanci kao službenu valutu koriste lek, tako da možete boraviti u Draču, a da ne razmijenite niti jedan euro u lokalnu valutu, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, nije sve tako idealno u Albaniji gdje su ceste toliko loše da vam odmor može i prisjesti. U to se prošle godine uvjerila i Lenka Gospodnetić, a njezinu reportažu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:47