StoryEditor
OGLEDALO POVIJESTI

Što je istarska kuhinja: Samo prirodni sastojci za nezaboravne okuse, mirise i uspomene

Brojni su se utjecaji isprepleli u skromnoj pučkoj kuhinji čija je osnova u prirodi - začinima, bilju, povrću, plodovima mora...
Na fotografiji: Konoba
 Igor Zirojević

Tradicionalna istarska kuhinja ogledalo je šarolike povijesti i neobičnih geografskih značajki koje krase naš najveći poluotok. Brojni su se utjecaji isprepleli u skromnoj pučkoj kuhinji čija je osnova u prirodi - aromatičnim začinima, samoniklom bilju, povrću, plodovima mora...

image
Na fotografiji: Draguc

Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer - uz malo sastojaka bilo je potrebno uložiti puno ljubavi, truda i mašte da bi se jelo učinilo privlačnijim.

image
Ljeto u istri
Studio Sonda

Plava Istra nudi obilje svježine iz mora, ali potiče i vječitu slatku dilemu: što odabrati? Cijenjenu bijelu ribu ili ukusne sardele, buzaru od škampa ili školjki, juhu ili rižot s plodovima mora, možda brodet ili slane sardone...

image
Na fotografiji: Agroturizam
Igor Zirojević

Zelena unutrašnjost krije pregršt autentičnih konoba i vinskih podruma u kojima objed postaje puno više. Način pripreme jela, ambijent i ugodno društvo domaćina čine ga iznimnim doživljajem: ukusna maneštra od povrća, fuži ili njoki u šugu od domaće kokoši, ovčji sir, na buri sušen istarski pršut.

image
Na fotografiji: Gračišće
Julien Duval
image
Na fotografiji: Plomin

I za kraj tradicionalne slastice - fritule, kroštule, cukerančići - jednostavne, ali neodoljive!

Svadbeni kolačić na popisu Hrvatske nematerijalne baštine

Cukerančići se od davnina pripremaju širom Poluotoka, no način na koji se to radi u Pazinu razlikuje se od ostalih, a pa ja tako zaštićeno umijeće njegove pripreme kako bi ga sačuvali od zaborava.

image
Na fotografiji: Cukerančići
Julien Duval

Abeceda istarske konobe

Mnoga jela imaju specifična imena, naučite ih prije posjeta konobi:

Fuži - cjevasto smotani tanki komadi tjestenine, veličine 3-5 cm

Fritaja - omlet od domaćih jaja obogaćen sezonskim namirnicama

Pljukanci - tradicionalna vretenasta tjestenina

Ravioli - tijesto punjeno nadjevima od sira, mesa ili oraha

Žgvacet - istarski gulaš od komadića mesa domaće kokoši, goveda i divljači u gustom umaku

Maneštra - najpoznatije istarsko jelo "na žlicu", gusta juha od krumpira, graha, suhog mesa i sezonskog povrća danas predstavlja poseban užitak, dok je nekada bila gotovo jedini obrok na stolu - mladi ljudi gladni od dugog i mučnog rada u polju natrpali bi u maneštru toliko starog kruha da bi žlica, ako bi je umočili u takvu maneštru stajala uspravno!

image
Na fotografiji: Maneštra
Julien Duval

Vrijedi provjeriti - istarske ljetne tržnice i sajmovi:

Vrsar | Subotom: Tjedna mini tržnica

image
Na fotografiji: Vrsar
Igor Zirojevic

Vodnjan | Subotom i nedjeljom: Kušaj i kupi lokalno: postani Agroturist

Ližnjan | Ponedjeljkom: Sajam tradicijskih obrta Istra mix

Premantura | Ponedjeljkom: Istra gourmet

Pula | Ponedjeljkom i utorkom: Sajam originalnih istarskih rukotvorina

Medulin | Utorkom: Istra gourmet

Fažana | Srijedom: Tradicijske večeri

Rovinj | Četvrtkom: Sajam domaćih i lokalnih proizvoda Mercatino

Poreč | Četvrtkom: Smotra istarskih autohtonih proizvoda

Kalendar događanja i evenata u Istri pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2020 02:11