ZDRAVA PREHRANA

ŠTO USPJEŠNI LJUDI JEDU ZA DORUČAK Već od danas promijenite životne navike i ostvarite svoj potencijal

Od čega se sastoji vaš doručak? Krafne i kave za van? Ili svom organizmu ujutro ipak date nešto više pažnje i planiranja kako bi dobio potrebne nutrijente koji će ga opskrbiti toliko potrebnom energijom.
 Foto: Colourbox

Želite li biti uspješni u onome što radite, između ostalog, pažnju biste trebali posvetiti i onome što jedete, posebice doručku koji je najvažniji obrok u danu. Iako vam se čini da vas najbolje "podigne" šalica kave i muffin, istraživanja su pokazala kako loš doručak izuzetno utječe na vašu produktivnost i koncentraciju.

Nutricionisti savjetuju da za doručak kombinirate nemasne proteine, ugljikohidrate te voće, a od mlijeka da radije birate bademovo ili rižino jer su siromašna kolesterolom.

Zdrav doručak bi se trebao sastojati od ugljikohidrata, odličnog izvora glukoze koju tijelo pretvara u energiju. Zobena kaša mnogima je upravo radi toga prvi izbor.

Uz ugljikoidrate, kvalitetni doručak uključuje i proteine: jaja, mlijeko s niskim udjelom masti, nemasni jogurt te sir, a umjesto kave, razbudite se i tijelo opskrbite enrgijom ukusnim voćnim smoothijem ili sokom od svježe cijeđenog voća bez dodatka šećera.

Evo nekih od najzanimljivijih primjera jelovnika, iznimno uspješnijih ljudi:

Suprotno od modernih savjeta kako bi zdrav doručak trebao izgledati, Winston Churchill uvijek je doručkovao obilno: poširana jaja, meso, grejp te viski sa sodom.

Na jutarnjem jelovniku pjevača Justina Timberlaka nalaze se vafli s maslacem od badema i sjemenkama mljevenog lana te kajgana.

Margaret Thatcher tvrdila je kako joj ne treba obilan doručak pa je dan započinjala s kavom i pola grejpa.

Prva dama Michelle Obama doručkuje kajganu, turske kobasice i grejp, a biznismen Richard Branson ne može zamisliti početak dana bez voćne salate i žitnih pahuljica.

Tenisačica Venus Williams doručkuje omlet, kruh od cjelovitih žitarica i sok od naranče, a bivši američki predsjednik Bill Clinton smoothie s mlijekom od badema, borovnicama i dodatkom proteina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:44