VIŠESATNA BLOKADA

Facebook i Zuckerberg nakon nezapamćenog kraha: ‘Otkrili smo zašto su mreže pale‘

 Lionel Bonaventure/AFP
Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto

Facebook Inc okrivio je "neispravnu promjenu konfiguracije" za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Tvrtka na blogu nije navela tko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su ranije Reutersu kako vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija par dana nakon što je zviždačica u nedjelju optužila tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Facebooka izgubile su na vrijednosti još nakon izvješća zviždačice, a potom su nastavile padati. Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

"Žao mi je za svaku malu i veliku tvrtku, obitelj i pojedinca koji ovisi o nama", napisao je na Facebooku glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer, dodajući da "može proći neko vrijeme da dođu do 100 posto".

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama tvrtke Standard Media Index.

Tek nešto prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Tijekom večeri se oglasio i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji se ispričao korisnicima na neugodnosti.

- Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju online. Oprostite na današnjim smetnjama. Znam koliko se oslanjate na naše servise kako biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo, napisao je Zuckerberg.

Kako navodi Forbes, Zuckerberg je za vrijeme pada Facebookove domene, koji je izazvao i pad vrijednosti dionica tvrtke, izgubio čak 6,6 milijardi američkih dolara, kao i titulu petog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Forbesov popis "današnjih pobjednika i gubitnika" prati se od završetka poslovanja prethodnog dana, što znači da su Zuckerbergovi gubici nastali otkad su korisnici počeli doživljavati tehničke probleme.

Dionice Facebooka pale su više postotnih bodova ne samo zbog navedenih tehničkih poteškoća, već i zbog intervjua sa zviždačicom iz tvrtke koji je emitiran u nedjelju navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 15:24