IZAŠAO I VODIČ

HRVATSKE KLINCE ZALUDJELA ONLINE IGRA FORTNITE 'Moj 10-godišnjak je svoj engleski uz igranje doveo do perfekcije, ali uvela sam mu tri pravila'

 Srdjan Vrancic / CROPIX
 

U svijetu 200 milijuna ljudi igra Fortnite, online igru koja je u samo godinu dana zaludjela cijeli svijet pa tako i Hrvatsku. S obzirom na ovisnost koju igra izaziva, roditelji djece koji je igraju sve češće se suočavaju s nizom pitanja o tome kako ih kontrolirati, a na koja možda nemaju odgovor.

U tome bi im mogao pomoći i prvi hrvatski gaming vodič za roditelje i djecu koji je nedavno objavljen. Luca Gašpar Sako sa svojim desetogodišnjim sinom Antonijem već je upoznata s problemom i nije čekala vodič, već je donijela svoj set pravila, od kojih je najvažnije da se videoigre dok traje škola mogu igrati do sat vremena dnevno.

Velik broj igrača

Ipak, koristi gužvu dok traju praznici pa to bude i malo više - smije se gospođa Luca. Dozvoljeno vrijeme igre povećava se i tijekom vikenda, prije svega iz razloga što je dobar u školi i može se pohvaliti prosjekom 5,0. Antonio je veliki fan igre Fortnite, koju najčešće ne igra sam, nego s prijateljima iz škole.

U igri je istovremeno u akciji velik broj igrača, a igra je takozvanog battle royale tipa, koji je kombinacija preživljavanja i istraživanja, a u kojoj je cilj biti posljednji koji je opstao.

Igrači počinju skakanjem iz aviona, iz kojeg silaze s minimalnom opremom i tijekom igre traže oružje ili druge predmete koji će im pomoći, pri čemu je stalno cilj eliminirati suparnike. Za igru je važna i “safe area”, odnosno sigurno područje, koje se konstantno smanjuje i na taj način prisiljava igrače da se kreću, a u konačnici i susretnu.

Svaka partija ili, kako bi rekli mlađi, game, traje oko 15 do 20 minuta. Psiholozi tvrde da primamljivost ove igre leži ponajviše u činjenici da igrači u svaku rundu kreću bez opreme pa osjećaju zadovoljstvo kad pronađu sredstvo koje će im pomoći da pobijede, a koje uvijek može biti iza ugla, što stvara ugodnu napetost. Isto tako, takav sustav dozvoljava i onima koji su lošiji da, uz malo sreće, i oni postanu najbolji u rundi. Biti najbolji i dalje je teško, ali oni lošiji nisu toliko loši, što povećava broj igrača.

- Imam dojam da bi cijela njegova generacija mogla igrati cijeli dan. Često sjednem pokraj njega dok igra, popričamo i pogledam što radi. Igra sa slušalicama pa prekontroliram s kime igra, čujem jesu li glasovi s druge strane dječji i pitam ga odakle su mu suigrači - priča nam Luca, koja je napravila nekoliko poteza koji, smatra, povećavaju razinu sigurnosti pri ovakvoj vrsti igre.

- Rekla sam mu da uvijek kaže da je stariji nego što doista jest, kao i da nikada ne govori odakle je - otkriva nam.

YouTuber

Osim što je strastveni igrač, njezin sin je i YouTuber. Zbog toga su već nekoliko puta išli i na InfoGamer, gdje je upoznao poznate YouTubere koji se bave gamingom i informirao se o novim video igrama.

- Oduševljen je YouTuberima, vidjelo se da je bio doista sretan što su mu se potpisali i što se s njima fotografirao - prisjeća se majka. Antonio i sam snima svoju igru pa je postavlja na svoj YouTube kanal. - Svi su njegovi accounti povezani s mojim mailom pa vidim sve što lajka, prati i gleda. Nije bilo nikakvih neugodnosti, osim što sam mu sugerirala da prestane pratiti nekoliko kanala zbog psovki - napominje Luca, koja kaže da nije pokušavala odvratiti sina od videoigara, ponajviše zato što je općenito vrlo aktivan i jer nema dojam da mu taj hobi remeti ostatak života.

Zagreb, 291218.
Petrinja.
Luca Gaspar Sako sa 10 godisnjim sinom Antioniom. On je YouTuber i strastveni igrac videoigre Fortnite.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Stvarni život

Pet puta tjedno trenira košarku, odličan je u školi i često se igra s prijateljima vani. Kombiniraju razne vrste druženja, idu, recimo, na klizanje, pa poslije toga igrati PlayStation. Živimo u Petrinji, to je manja sredina, pa vjerujem da je to prednost jer djeca mogu bezbrižno i izaći na ulicu, a to često i rade. Ne bih rekla da se igraju kao mi dok smo bili djeca, ali se još znaju zabaviti - ističe. Primijetila je da su gaming aktivnosti njezinu sinu u nekim aspektima pridonijele u razvoju.

- Perfektno priča engleski i komunikativan je. Budući da snima svoju igru i pritom priča, imam dojam da je stekao više samopouzdanja u izlaganju - kaže nam Luca, koja priznaje da joj je svijet videoigara prilično stran, no njezin suprug često sjedne i zaigra PlayStation sa sinom.

Zagreb, 291218.
Petrinja.
Luca Gaspar Sako sa 10 godisnjim sinom Antioniom. On je YouTuber i strastveni igrac videoigre Fortnite.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Najvažnije mi je da Antonio ne misli da su mu videoigre život. Ništa mu ne branimo, ali mnogo razgovaramo s njim, pokušavajući mu naglasiti upravo tu razliku između stvarnosti i virtualnog života. Sve je u redu dok postoji mjera - zaključuje mama.

Svjetski mediji čitave su 2018. godine proučavali fenomen Fortnitea, a pojedini su izvještavali i o snažnoj ovisnosti koju izaziva pa su zabilježeni slučajevi u kojima su djeca morala u klinike na odvikavanje. Međutim, uz ozbiljni roditeljski nadzor igra je kod mnogih izazvala i pozitivne efekte.

Najvažniji savjeti: Čemu vas može naučiti novi gaming vodič

U suradnji sa stručnjacima iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrabrog telefona, HT je ovih dana izdao prvi hrvatski digitalni vodič za sigurnost pri igranju videoigara. Vodič se sastoji od savjeta za pravilan odabir igre, informacija o klasifikacijama igra, a ima i savjetodavne dijelove za djecu i roditelje. Donosimo nekoliko najvažnijih savjeta za roditelje.

  • Upoznajte se sa svijetom videoigara. Naučite koje vrste postoje, pitajte dijete zašto mu je neka igra toliko zanimljiva, a razmislite i o tome da zaigrate s njima.
  • Prije nego što vam dijete počne igrati neku igru, informirajte se o sadržaju i tome za koji je uzrast ona primjerena. Ako biste voljeli da radije igra nešto drugo, objasnite mu zašto to mislite i ponudite mu neku zanimljivu alternativu.
  • Objasnite djetetu razliku između stvarnog i virtualnog svijeta.
  • Igrajte s njima. Riječ je o odličnom načinu da zajedno provedete vrijeme koje će dijete cijeniti. Na taj način stječete i njegovo povjerenje, pokazujući mu da su i vama važne i zabavne stvari koje ono voli. Isto tako, na taj ćete način lakše ući u razgovor o temama o kojima želite progovoriti s djetetom.
  • Postavite jasna pravila o vremenu i količini igranja videoigara. Po mogućnosti, neka igraće konzole ne budu u djetetovoj sobi kako bi se ista pravila mogla lakše i kontrolirati.
  • Videoigre mogu povećati dječje samopouzdanje, razviti hipotetsko i logičko razmišljanje, poboljšati motoriku, biti edukativan medij... Samo pronađite kvalitetne proizvode.
  • Istražite igra li vaše dijete online igre. Takve igre često omogućuju dopisivanje s drugim igračima. Upozorite ga da dopisivanje s nepoznatim osobama može biti opasno i da takvim osobama ne daje svoje osobne podatke niti se nalazi s njima uživo.
  • Ako mislite da vaše dijete previše vremena provodi pred računalom ili igraćim konzolama, nemojte mu samo nametnuti kaznu, nego predložite alternative - predložite mu da skupa prošetate, igrate društvenu igru ili nešto treće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28