NAŠA BLOGERSKA SCENA

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O BLOGERIMA U HRVATSKOJ Većina ne dobiva ni priznanje ni plaću za svoj rad, a evo tko dominira na mrežama

 Getty Images/iStockphoto

Većina hrvatskih blogera su žene, kao i njihovi čitatelji, većina ih blog piše dvije do tri godine, u kontinuitetu surađuju s jednim brendom, a ta suradnja uključuje i određenu vrstu kompenzacije, pokazuju rezultati prvog istraživanja o hrvatskoj blogerskoj sceni koje je provela agencija Dialog komunikacije.

Blogeri najvećim svojim problemom smatraju neplaćanje suradnje, podcjenjivanje blogera i nespremnost brendova na suradnju. Kao top trendove izdvojili su video blog/vlog, miks sadržaja i društvene mreže.

Iako blogeri prepoznaju video format kao vodeći komunikacijski trend još uvijek većina njih nije počela s implementacijom. Blogeri su u istraživanju istaknuli kako žele personalizirani pristup, više plaćenih suradnji i priznanje za svoj rad.

Žene čine čak 91 posto blogera, njih 56 posto ima između 25 i 35 godina i visoku stručnu spremu (44 posto), žive većinom u Zagrebu (41 posto), njih 43 posto stalno je zaposleno, a honorarno 20 posto.

Blog ili online kanal na kojem objavljuju sadržaj blogeri smatraju hobijem (80 posto), a njih 59 posto ne zarađuje od njega. Od blogera koji zarađuju putem bloga, zaradu najviše ostvaruju plaćenim kampanjama i recenzijama.

Zanimljivo je da čak 68 posto blogera ne objavljuje video, ali su zato prisutni na većini društvenih mreža, najviše na Facebooku (94 posto), Instagramu (82 posto) i You Tubeu (42 posto).

Najviše sadržaja objavljuju na hrvatskom jeziku, dok ih gotovo 30 posto piše/objavljuje i na engleskom. Najzastupljenije kategorije su ljepota (67 posto), moda (37 posto), gastro (29 posto) i putovanja (28 posto).

Većina blogera nema dugi blogerski staž već pišu blog dvije do tri godine (34 posto), uglavnom objavljuju više od pet blog postova mjesečno (32 posto), a većina njihovih čitatelja/gledatelja su žene (80 posto).

Više od dvije trećine blogera surađuje s brendovima, a njih 57 posto brendovi kontaktiraju sami, dok ih samo 14 posto izravno, proaktivno kontaktira brendove. Najviše u kontinuitetu surađuju s jednim brendom, a većina suradnji uključuje određenu vrstu kompenzacije.

Istraživanje je provedeno u listopadu na uzorku od 203 blogera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 10:36