DRAGON DICTATION

Od sutra nova aplikacija i na hrvatskome jeziku: vi govorite, iPhone piše!

Kvaka? Dragon ne može apsorbirati cijeli govor nego samo 60 sekundi

Imati računalni program koji čovjekov govor automatski pretvara u tekst bez ikakve je dileme san snova svakog novinara, pisca ili studenta, a od ovoga petka 12. listopada za hrvatske vlasnike iPhonea to će postati stvarnost.

Najpopularnija u svijetu

Naime, u App Store dolazi na hrvatski jezik prilagođena aplikacija za prepoznavanje govora, Dragon Dictation, čija je inačica na velikim svjetskim jezicima vrlo brzo postala jedna od najpopularnijih aplikacija uopće.

40 zemalja

Sustav je ubitačno jednostavan: otvorite aplikaciju, stisnete crvenu tipku na sredini zaslona i izgovorite ono što želite. Dragon nakon kratke analize tih glasovnih podataka (a čija brzina ovisi o brzini internetske veze, jer se sam rječnik ne nalazi na uređaju, nego u “cloudu”) prikazuje tekst na zaslonu. U aplikaciju je ugrađena opcija izravnog prebacivanja tog teksta u e-mail, SMS, Facebook, Twitter...

Prepoznavanje govora

Dragon Dictation je proizvod software giganta Nuancea, američke tvrtke koja zapošljava šest tisuća ljudi u 35 država svijeta, i vodeći je igrač na polju prepoznavanja govora. Dragon Dictation su prilagodili za 40 zemalja svijeta (prilagodba za svaki jezik, pa tako i hrvatski, traje od šest do devet mjeseci), a aplikacija je besplatna.

- Naša zarada ne dolazi od prodaje aplikacije korisnicima nego povratne informacije tih korisnika, saznanja o tome što vole, žele i koriste, potom prodajemo Samsunzima, Appleovima, Sonyjima, Nokijama i HTC-ovima svijeta - a surađujemo sa svim najvećim kompanijama u brašni. Jedna od njih je već za svoje proizvode kupila hrvatski jezik. Koja? To je povjerljivo... - objasnio je na jučerašnjoj zagrebačkoj prezentaciji Reimund Schmald iz Nuancea.

Postoji, nažalost i naravno, jedna kvaka - i to značajna. Dragon ne može u jednom potezu apsorbirati cijeli govor ili neko predavanje, limit je 60 sekundi govora.

Tražilica u sustavu

No, u budućnosti će se, nadaju se u Nuanceu, to vrijeme značajno produljiti. Istodobno s Dictationom, Nuance u hrvatski App Store pušta i Dragon Search, internetsku tražilicu koja koristi isti sustav prepoznavanja govora. Kada izgovorite termin koji tražite, Dragon Search ga pretvara u tekst, a traženi pojam potom možete “provlačiti” kroz nekoliko tražilica u fantastično inovativnom sučelju koje se zove Dragon Search Carousel: Google, Yahoo, Twitter, iTunes, Wikipedia i YouTube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:35