BOLJI ZA KORISNIKE

Što ako opet padnu Facebook i WhatsApp? Tu su dvije alternative aplikacije, jednu preporučuje i Musk

Aplikacija Signal
 Thiago Prudencio/Zuma Press/Profimedia
Signal je pak najsigurnija aplikacija koja o korisniku ne zna ništa osim telefonskog broja

Problemi s pristupom Facebooku, WhatsAppu i Instagramu počeli su u ponedjeljak nakon 17 sati, a ubrzo su servisi potpuno pali u cijelom svijetu. Većina korisnika tek su u tih osam sati, koliko otprilike nisu imali pristup aplikacijama, shvatili koliko su ovisni o njima jer mnogi su se pitali - što ćemo sad raditi?

Službenih informacija o uzrocima nije bilo ni satima nakon pada, no pad se pripisuje problemima s DNS serverima.

Mnogi su u nedostatku omiljenih mreža odmah pohrlili na Twitter, a korisnici Tik Toka, koji je lani preuzeo prvo mjesto najskidanije aplikacije na svijetu, gotovo da nisu ni primijetili globalni problem.

Oko 21:30 korisnici su se počeli žaliti i na probleme na Twitteru kamo se prelio dobar dio prometa s Facebooka. Na downdetectoru su komentirali kako ne mogu odgovarati na objave na Twitteru te da im se odgovori na objave ne prikazuju.

Za 'drugi put' korisno je znati da su alternativne aplikacije za komunikaciju Signal i Telegram, iako ih Hrvati rijetko koriste. Kad je nedavno Elon Musk savjetovao svima prelazak na Signal, aplikacija je zabilježila stotine tisuća preuzimanja u samo nekoliko sati.

Kao i WhatsApp, Telegram je također IM (instant messaging) aplikacija koja omogućava razmjenu poruka. Obje aplikacije koriste korisnikov broj telefona kako bi putem njega pristupili kontaktima iz njegovog imenika, i obje relativno slično izgledaju kada ih koristimo.

No, Telegram nudi nekoliko zanimljivih opcija poput poruka koje se same uništavaju (koje podržavaju i Messenger i WhatsApp), botova za gifove i slike koje se mogu koristiti u razgovorima, slanje svih vrsta fajlova do 2GB bez ograničenja i korištenja korisničkog imena umjesto broja telefona za dodatan nivo zaštite. Tu su i Telegram kanali u kojima se može dodati do 200 tisuća članova. Postoje kanali za gotovo svaku temu, a svaki od njih podsjeća na tematsku Facebook grupu ili zajednicu, samo što ekipa razmjenjuje informacije putem chat aplikacije.

Zanimljivo je da iz Telegrama tvrde kako od svog osnutka nisu spremili niti jedan bajt korisničkih informacija, što se za WhatsApp nikako ne može reći.

Signal je pak najsigurnija aplikacija koja o korisniku ne zna ništa osim telefonskog broja koji se može mijenjati svaki dan novom SIM karticom. Anonimnost aplikacije je prioritet, a čak je i ikona aplikacije bila ključanica. Možete raditi pozive putem njega koji neće sadržavati vaš identitet ili broj telefona jer Signal sve pozive prebacuje preko svoje centrale koja služi kao svojevrsni VPN (hrv. virtualna privatna mreža) za brojeve i identitet. Signal ima i grupe, a čak možete i sve svoje grupne WhatsApp razgovore lako prebaciti u njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 06:51