PROMJENE U TIJELU

BOJA ISCJETKA OTKRIVA BROJNE TEŠKE BOLESTI Ispušite nos i doznajte trebate li otići liječniku

 ARHIVA
Tamni iscjedak može značiti da ste udahnuli neke zagađene tvari ili dim, no može biti i znak kronične infekcije sinusa ili gljivične infekcije

Iscjedak iz nosa može vam otkriti što se događa u vašem tijelu. Puhnite u rupčić: boja i tekstura iscjetka iz nosa mogu vam reći jeste li na rubu prehlade ili trebate otići liječniku zbog nekog ozbiljnijeg problema kao što je gljivična infekcija sinusa.

Bistar iscjedak

Ako je iscjedak iz nosa bistar, to znači da ste zdravi. Svaki dan iz našeg nosa izlaze oko četiri šalice sluzi čiji je glavni zadatak da unutrašnje stijenke nosa održava vlažnima te da spriječi da sitne čestice prašine, zemlje, virusa, bakterija i nečistoće prodru dublje u organizam. Takav bistar iscjedak sastoji se uglavnom od vode, proteina, antitijela i rastopljene soli.

Bijeli iscjedak

Bjelkast, zamućen iscjedak iz nosa upućuje na početak prehlade, alergiju i dehidraciju. To se događa kad su stanice nosnih dlačica oštećene od upale tako da sluznica gubi vlagu i postaje bijela. U ljekarnama možete kupiti sprej sa slanom vodom koji možete poprskati u nosnice kako biste ih ovlažili i pomogli sluznici da bolje funkcionira.

Žuti ili zeleni

Unatoč uvriježenom mišljenju zeleni iscjedak ne mora nužno biti znak bakterijske infekcije, a žuti virusne. Boja se mijenja ovisno o tome koliko je sluzi u nosu te o intenzitetu upale. No, obje boje ukazuju na to da ste bolesni i da vaš obrambeni sustav pokušava zaštititi organizam. Boja nastaje zbog velike količine bijelih krvnih stanica koje pristižu u pomoć u borbi protiv bolesti. Kad one odumru, iza njih ostaje zelenkasti enzim koji sluznicu boji u zeleno.

Zlatni i jako ljepljivi

Sluznica tamnožute boje i konzistencije nalik na maslac od kikirikija može ukazivati na gljivični sinusitis, infekciju uzrokovanu sporama plijesni koje su se nastanile u nosu. Mi stalno udišemo plijesan, no kod većine ljudi ona odmah odlazi iz nosa kroz grlo, ali ako ste alergični, ona se zadržava u nosu te izaziva oticanje u nosnim putevima. Spore plijesni tada se razmnožavaju, unutrašnjost nosa se suši, što uzrokuje neobičnu boju i teksturu sluzi. Imate li ovakvu sluz, trebali biste otići liječniku.

Crveni ili ružičasti

Tragovi crvene boje zapravo su krv iz popucalih krvnih žila, koje se nalaze vrlo blizu površine unutrašnjih stijenki nosa. Kad presnažno ispuhujete nos ili je sluznica vrlo suha, može doći do njihova pucanja i curenja krvi koja se tada miješa sa sluzi.

Crni

Jako tamni iscjedak može značiti da ste udahnuli neke zagađene tvari ili dim, no može biti i znak kronične infekcije sinusa ili gljivične infekcije. Gljivice se vole zadržavati u mrtvom tkivu, a ako se u nosu akumulira sluz, to je savršen ambijent za njihovo razmnožavanje. Bilo bi dobro da odete liječniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:19