RIJEČ STRUČNJAKA

Dijeta DASH proglašena najboljom na svijetu

 Thinkstock

Dijeta DASH, bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim mliječnim proizvodima proglašena je najboljom od svih dijeta petu godinu zaredom, nadmašivši dijetu Weight Watchers i mediteransku dijetu, piše ovog tjedna U.S. News & World Report.

DASH dijetu smišljenu za smanjenje krvnog tlaka bez lijekova, odabrala je skupina zdravstvenih stručnjaka kao najbolju dijabetičarsku dijetu i najbolji plan zdrave prehrane.

"DASH dijeta sveukupno je naša najbolja dijeta već pet godina a ovo je peta godina da ocjenjujemo i rangiramo dijete", rekla je Angela Haupt, urednica zdravlja i wellnessa pri U.S. News & World Report.

"Stručnjaci koji za nas rangiraju dijete kažu da je dobra za liniju uz to što je dobra za krvni tlak jer je tako razumna i uravnotežena", dodala je ona u intervjuu.

TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta smišljena za smanjenje razine kolesterola zauzela je drugo mjesto u kategoriji sveukupno najbolje, slijede mediteranska dijeta, Weight Watchers i Mayo Clinic dijeta, obje na trećem mjestu.

Weight Watchers je zadržao prvo mjesto kao najbolja dijeta za gubljenje težine, a slijedi niskokalorična dijeta HMR (Healthy Management Resources) sa zamjenskim obročnim planom.

Na suprotnoj strani ljestvice nalaze su Paleo dijeta usredotočena na meso, ribu i povrće, i na posljednjem mjestu Dukanova dijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:25