VELIKA AKCIJA MRŠAVLJENJA

Doktori: Kandidati ne smiju gladovati! Nalazi će pokazati koliko varaju

ZAGREB - Iako nije prošlo niti tjedan dana otkako sedam finalista akcije “Voli svoje tijelo” usvaja zdrave navike, prvi rezultati već su vidljivi. Naši su kandidati već dobrim dijelom usvojili

nove, zdrave jelovnike i počeli redovito vježbati kako bi ostvarili svoj cilj: počeli skidati suvišne kilograme i živjeti zdravo. Kandidati

dnevno prepješače i po 10-ak kilometara te pažljivo spremaju obroke važući svaku namirnicu kako ne bi premašli preporučeni unos kalorija.

SPECIJAL: SVE O AKCIJI JUTARNJEG LISTA I VITE

Kandidatkinja Mirjana Danković, primjerice, uz hodanje i vježbanje uz DVD Cindy Crawford počela je i dva puta tjedno trenirati zumba ples. Mi ćemo ih pratiti 60 dana, a na kraju akcije nagradu od ukupno 205.000 kuna dobit će troje kandidata za koje naš stručni tim procijeni da su smršavjeli najzdravije i najbolje usvojili zdrave navike.

Osim što su provjerili zdravstveno stanje svakog kandidata, članovi našeg vrhunskog stručnog tima izradili su im novi jelovnik i program vježbanja. Kandidati mogu u bilo kojem trenutku zatražiti stručnu pomoć naših liječnika, a sljedećega će tjedna svi ponovno na kontrolu kada će dobiti nove smjernice za svoj program mršavljenja.

Prof. dr. sc. Mirko Koršić, spec. endokrinolog, Poliklinika Šalata

“Važno je da se pridržavaju uputa”

Svi do jednog pokazali su silnu želju da smršave. Dobili su od nas jasne upute što trebaju jesti i koliko tjelesne aktivnosti trebaju upražnjavati i, ukoliko će se pridržavati naših smjernica, siguran sam da će sve teći u redu i bez komplikacija - rekao je prof. Mirko Koršić.

- Rekli smo im da se tijekom akcije ne važu i toga se trebaju pridržavati. Na počeku će netko kilograme gubiti brže, no to se treba pripisati gubitku vode iz organizma. Naime, kad dolazi do raspada stanica, stanični elementi sa sobom povlače i više vode, što rezultira gubitkom težine. Naravno, topi se i mast ali ne u tolikoj mjeri i mnogo sporije -

govori prof. Koršić koji je još jednom naglasio da će na kraju akcije pobjednika odrediti stručna procjena metaboličkih parametara, a ne količina izgubljenih kilograma.

Doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dr. medicinske biokemije

“Kandidati spremno prihvaćaju novi jelovnik”

U prvom tjednu usvajanja zdravih navika, kandidatima je zasigurno najteže priviknuti se na novi, zdravi jelovnik koji je svakom ponaosob sastavila doc. Donatella Verbanac. Naši su kandidati svi odreda oduševljeni svojim individualnim jelovnikom jer je doc. Verbanac meni sastavljala prema zdravstvenom stanju kandidata, vodeći računa i o njihovim dosadašnjim prehrambenim navikama. - Od njih sedam, tri su bivša aktivna sportaša koji su se udebljali jer su prestali aktivno vježbati. Spremni su za promjene, prihvaćaju upute i suradnju. Nastojala sam u jelovnicima ponuditi namirnice u takvim kombinacijama koje bi rezultirale novim okusima.

Prehrana prema dijetoterapijskim principima dolazi do pravog izražaja jer je svaka namirnica u jelovniku tu zbog toga što pomaže unaprijediti opće stanje svakog kandidata zahvaljujući aktivnim spojevima sadržanim u njoj - pojasnila je doc. dr.sc Verbanac.

Dr. med. Krešimir Jergović, spec. neurolog, Poliklinika Interneuron, Vlaška 126, Zagreb

“Nalazi će nam sve reći”

Jako je pozitivno što je akcija magazina Vita i Jutarnjeg lista “Voli svoje tijelo” pobudila velik medijski interes i skrenula pozornost na debljinu u prvom redu kao zdravstveni, a ne samo kao estetski problem, kao što se kod nas uglavnom percipira. Drago mi je što takvo razmišljanje uočavam i kod naših sedmero finalista, svi vrlo otvoreno govore o svom problemu, svjesni su ga isvjesni su pogrešaka koje čine - ocijenio je dr. Krešimir Jergović.

Je li se kod nekog od finalista možda pojavio određeni zdravstveni problem pokazat će se na kontrolnom pregledu zakazanom za 2. ožujka.

- Tada ćemo im mjeriti kilažu, opseg struka i sastav tijela, odnosno prekontolirat ćemo dolazi li do povećanja mišićne i smanjenja masne mase.

Ne očekujemo značajnije promjene u gubitku tjelesne mase, oko 1 kg, ali mi i ne želimo da netko izgubi previše kilograma u kratkom vremenu - objašnjava dr. Krešimir Jergović i ističe: - Po laboratorijskim ćemo nalazima vidjeti gladuje li organizam, odnosnonedostaje li mu što, kao i pridržavaju li se kandidati trajno naših naputaka ili su se samo “poštedjeli” dan-dva prije mjerenja.

dr. Tatjana Gjurković, psiholog, Centar Proventus, Nova Cesta 190

“Jedna pogreška nije problem”

Smatram da je jako važno da želja za povratkom na normalnu težinu proizlazi ‘iznutra’, da su kandidati odlučili smršavjeti zbog sebe, a ne zbog mišljenja okoline ili da udovolje nekom drugom. U tom slučaju puno je veća vjerojatnost da će uspjeti u naumu, posebno kad se vrate u žrvanj svakodnevice i kad budu umorni ili pod stresom od dnevnih briga i obaveza. U tim situacijama mogli bi se pokolebati. Isto tako, ako su smireni, ako su uspjeli u danu ‘odraditi’ sve što im je propisano i ako ih ništa nije poremetilo u tom novom ritmu, osjećat će se zadovoljno i bit će manja vjerojatnost da će upasti u stari obrazac ponašanja. No, ono što bih im ja savjetovala jest da, ako i pogriješe jedan dan, to ne dožive kao da je sve propalo, već neka to prihvate, ali uz odluku da će nakon toga nastaviti po novom režimu - rekla je dr. Gjurković.

- Neka si na vidljivom mjestu napišu

motivacijske faktore koji su im važni, primjerice “da se ne zapušem kad trčim za djetetom”, “da stanem u stare traperice”, “izgledam lijepo u vjenčanici”... Bude li im to pred očima u takvim rizičnim situacijama, lakše će odoljeti iskušenjima i ustrajati u svojoj odluci da smršave.

Mario Valentić, prof kineziologije i osobni trener

“Hodanje pokreće cijelo tijelo”

Kandidati su redom osobe niske kulture kretanja, a kako prema liječničkim preporukama moraju potrošiti oko 300 kalorija dnevno, preporučio sam im hodanje. S obzirom na njihovu debljinu, bilo kakvi složeniji oblici

tjelovježbe predstavljali bi u ovoj početnoj fazi preveliko opterećenje za organizam. No, koliko god se hodanje možda čini “lako i jednostavno”, ono pokreće mišiće cijelog tijela i budu li se kandidati pridržavali propisanih sat vremena žustrog hoda dnevno, rezultati će biti itekako vidljivi. Uz to, trebali bi nastojati hodati što više, kad god i gdje god mogu kako bi im to prešlo u naviku i prestalo biti napor - smatra Valentić te dodaje kako će im i vrijeme sada ići na ruku jer u proljeće svi imamo želju i potrebu više se kretati i boraviti na svježem zraku.

- S takvim režimom, i vježbama snage koje će početi raditi u drugoj fazi mršavljenja - kaže Mario - kandidati će započeti proces dolaska u psihofizičku formu te postaviti kvalitetne temelje za njezino lako održavanje u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 09:13