SPORTSKO-EDUKACIJSKI PROJEKT

FOTO: PROJEKT AKTIVNA HRVATSKA STIGAO I U VODICE Pogledajte kako su na Trgu hrvatskih mučenika vježbali gradonačelnica, vaterpolski izbornik i građani

 Filip Popović
 

Treću godinu zaredom na Trgu hrvatskih mučenika u Vodicama, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održana je nacionalna sportsko-edukacijska manifestacija 'Aktivna Hrvatska' kojom se želi ukazati da se uz sportske aktivnosti i vježbanjem živi zdravije, ljepše i sretnije.

Na trgu u Vodicama pod stručnim vodstvom trenerskog tima s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, vježbalo je više od stotinjak uglavnom pripadnica ljepšeg spola iz Vodica i Šibenika, svih generacija, od tinejdžerica do žena u zrelim godinama.

U prvom redu vježbačice je predvodila vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić, inače, poznata po sportskom načinu života.

- Ponosna sam i sretna što se ovaj hvalevrijedan projekt aktivne i zdrave Hrvetske po treći put zaredom održava u našim Vodicama. Samo fizički aktivna nacija može biti zdrava, sretna i zadovoljna nacija. Kao liječnica, ali i kao velika zaljubljenica i promotorica sporta želim poručiti kako su sportske i fizičke aktivnosti najbolji preventivni faktor protiv kroničnih, psihotraumatskih, kardiovaskularnih i endokrinoloških bolesti. Kao ginekologinja, poručila bih da su fizičke aktivnosti prevencija protiv neplodnosti kod žena i muškaraca u svim dobnim kategorijama. Stoga bih poručila našim sugrađanima da posebnu pažnju posvete svome zdravlju upravo kroz vježbanje i treninge, jer je to uz odgovarajuću prehranu jamstvo da će biti zdravi i sretni - kazala je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Prigodnim riječima sudionicima se obratio proslavljeni trener zlatne vaterpolske reprezentacije, a u svojstvu izaslanika predsjednice RH.

- Veliko mi je zadovoljstvo da mogu biti izaslanik hrvatske predsjednice u ovoj, rekao bih, velikoj akciji izuzetno bitnoj za sve građane i građanke Hrvatske. To je projekt od neprocjenjive važnosti za kvalitetu življenja svih nas. Nadam se da će se ovim projektom probuditi još više svijesti o spoznaji da je bavljenje sportom važno za zdravlje ljudi. Redovite tjelesne aktivnosti i zdrava prehrana su preduvjeti za jedan normalan i kvalitetan život hrvatskih građana - rekao je izbronik Barakuda Ivica Tucak.

Inače, projekt 'Aktivna Hrvatska' održava se već šest godina zaredom i posjećeni su brojni hrvatski gradovi.

- U proteklih šest godina s nama je vježbalo više od 25 tisuća građana Hrvatske. Nažalost, statistike su i dalje loše. Čak 65 posto naših građana i dalje je sportsko-rekreacijski neaktivno. Također je zabrinjavajuće da je 92 posto naših mladih ljudi nedovoljno tjelesno aktivno. Drago mi je što nam se ove godine pridružila 'Zaklada za djecu'. U suradnji s tom udrugom, želimo omogućiti svoj potrebitoj djeci koja nisu u mogućnosti financirati teretane, bazene i sportsku opremu, da im se to omogući kroz ovaj naš projekt - kazao nam je Toni Dabinović, 'spiritus movens' projekta Aktivna Hrvatska.

Nakon Vodica, 'Aktivna Hrvatska' posjetit će Dubrovnik 18. lipnja u Valamar Argosy hotelu, Petrčane, Gospić i Šibenik. Velika finala održat će se u Splitu, te naposljetku u Zagrebu. Prijavite se za treninge na www.aktivnahrvatska.hr

'SPORT ZA SVE' ZAKLADE ZA DJECU: Vježbala i djeca Centra Šubićevac

U Vodicama se projektu 'Aktivna Hrvatska' po prvi puta pridružila i Zaklada 'Hrvatska za djecu', te su u sklopu te suradnje zajedno sa ostalima vježbala i djeca šibenskog Centra za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju 'Šubićevac'.

- Naša Zaklada obilježava desetu godišnjicu rada te smo povodom tog jubileja pokrenuli niz novih aktivnosti. Jedna od njih je i projekt 'Sport za sve', s kojim smo u Vodicama po prvi puta s 'Aktivnom Hrvatskom'. Cilj nam je podržati njihovu poruku, a to je važnost tjelesnih aktivnosti i zdrave prehrane za razvoj svakog mladog bića. Ujedno, naša zaklada želi poslati poruku, a to je da osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo na organizirane sportske aktivnosti za zdravi život. Zato su ovdje u Vodicama vježbala djeca šibenskog Centra 'Šubičevac' - kazala nam je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade 'Hrvatska za djecu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:37