DIANOVO

IMAMO POBJEDNICU NATJEČAJA 'NOVOGODIŠNJA VEČERA S NAJMANJE ŠEĆERA' Donosimo recept za gozbu u kojoj mogu uživati osobe s dijabetesom

 Dianovo
 

Ksenija Štivičić pobjednica je natječaja ‘Novogodišnja večera s najmanje šećera’ bloga Dianovo i dobitnica prehrambenog paketa. Žiri Zagrebačkog dijabetičkog društva i bloga Dianovo odlučio je nagradne pakete Konzuma za drugo i treće mjesto na natječaju dodijeliti Nataši Boršćak i Željani Harauzek.

Donosimo recept za novogodišnju gozbu koji je osmislila pobjednica natječaja Ksenija Štivičić i nadamo se da će u njemu uživati veliki broj osoba s dijabetesom, ali da ipak neće pretjerati.

Obrazloženje za odabrane na natječaju pripremila je nutricionistkinja bloga Dianovo Tihana Šadek.

Pobjednička večera odabrana je na temelju dobre osmišljenosti, kreativnosti, raznolikosti svakog od nekoliko jela te je upravo ova večera najbogatija večera s receptom za predjelo, glavno jelo, salatu, dva deserta i za grickalice tijekom večeri.

Nedostatak pobjedničke večere, ukoliko je naglasak da se radi o večeri osobe s dijabetesom, svakako je sadržaj ugljikohidrata u pojedinim jelima ove večere, kao što su deserti, krekeri i grickalice. Namirnice koje se preporučuje zamijeniti nekom boljom opcijom su: batat, pirovo brašno, zobene pahuljice i zobeno brašno, te opcionalno heljda.

Ukupno gledajući, pobjednička večera sadrži jela koja su prema vrsti i raznolikosti sastojaka, sadržaju ugljikohidrata, ali i ostalih nutrijenata prihvatljiva unutar jelovnika osobe s dijabetesom. Iako obuhvaća deserte i grickalice s povećanim udjelom ugljikohidrata, što nije idealno za glikemiju, ukoliko je naglasak na glavnim jelima, a desertom se zasladi u maloj količini, ovakva večera zadovoljava osobu s dijabetesom s obzirom na glikemijski utjecaj, ali i s obzirom na sitost i zadovoljstvo tijekom posebne novogodišnje večeri.

Večera koja se nalazi na 2. mjestu, kao i ona na 3. mjestu, predstavlja prema izboru hrane vegetarijansku večeru. Punjena butternut tikva i desert od jabuke zauzeli su 2. mjesto na temelju jednostavnosti, praktičnosti te raznolikosti boja i namirnica koje osiguravaju sve potrebne nutrijente.

Na 3. mjestu našla se večera s juhom od bundeve i jajima u gnijezdu od tikvica. Bogata juha od bundeve jelo je koje uvijek okrepljuje, a kreativno osmišljena jaja u gnijezdu svakako su zabavno jelo na novogodišnjem tanjuru. No, ovakva večera pomalo je nepotpuna s obzirom na sadržaj proteina i utjecaj na sitost, stoga je ipak zauzela 3. mjesto našeg nagradnog natječaja. Bez obzira na nedostatke, ova večera ističe se dekoracijom i izgledom serviranja.

Sve navedene večere koje su se našle na pobjedničkom postolju ovog nagradnog natječaja zaslužuju pohvalu za dobru osmišljenost, raznolik izbor svakodnevnih namirnica u nesvakodnevnom novogodišnjem izdanju za koje nije potrebno potpuno isprazniti džep. Uz sitne nedostatke ovih večera, na tanjuru se ipak nisu našle namirnice koje bi napravile potpuni glikemijski šok, a predložena jela zadovoljavaju nepce i želudac u novogodišnjoj noći.

HLADNO PREDJELO

Salata s piletinom i heljdini krekeri

Za salatu:

1 crvena paprika

1 zelena paprika

1 žuta paprika

1 krastavac

2 rajčice ( ili desetak mini rajčica)

1 grčki jogurt

1 -2 žlice tostiranih suncokretovih sjemenki

1 -2 žlice tostiranih oraha

1/2 pilećih prsa

Povrće nasjeckati na sitne kockice i pomiješati u zdjeli. Pileća prsa posoliti i začiniti po želji te ispeći na tavi premazanom s malo maslaca. Ohlađena prsa nasjeći na tanke rezance i dodati povrću. Sve pomiješati, dodati grčki jogurt i popržene sjemenke i orahe. Servirati s heljdinim krekerima.

Dianovo
Hladno predjelo

Heljdini krekeri

150 g sirove heljde

300ml vode

60 g zobenog brašna

100 g sjemenki (lan, suncokret, bučine sjemenke)

50ml maslinova ulja

1 žličica soli

Malo ljute paprike

Heljdu dobro isprati, dodati vodu i ostaviti da ne namače do sutra. Idući dan zajedno s vodom usitniti sjeckalicom. Dodati ostale sastojke i prebaciti u veći lim obložen papirom za pečenje. Peći 10 minuta na 150 stupnjeva zatim narezati na prutiće i peći još 30-40 min, tj. dok ne porumene.

GLAVNO JELO

Rolani pureći zabatak sa špinatom i prilogom od povrća (batat, čičoka i poriluk)

1 pureći zabatak ( oko 1,5 kg)

150 g špinata (koprive, blitve)

150 g krem sira

Sol, papar

Špinat blanširati te pomiješati sa sirom i usitniti sjeckalicom. Puretinu posoliti , začiniti po ukusu i premazati smjesom sira i špinata. Zamotati u roladu, povezati koncem i prebaciti u lim za pečenje namazan s malo ulja i maslaca. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Zatim dodati batate i čičoke narezane na kockice. Nakon 15 minuta dodati i poriluk narezan na kolute. Peći dok sve povrće ne omekša.

Dianovo
Glavno jelo pobjednice natječaja

SALATA

Uz meso servirati iceberg salatu začinjenu bučinim uljem, jabučnim octom i posutu tostiranim lješnjacima.

DESERT

Brownie od batata

40 dag batata

10 dag mljevenih, tostiranih lješnjaka

10 dag mljevenih zobenih pahuljica

2 žlice meda

2 jaja

2 žlice kokosova ulja

3 žlice tamnog kakaa

Malo soli

Za preljev tamna dijetna čokolada

Batat oguliti, narezati na kocke i skuhati te napraviti pire. Jaja pomiješati s medom i pjenasto izraditi. Dodati ohlađeni pire od batata i ostale sastojke. Smjesu prebaciti u papirom obloženi lim veličine 25x25cm. Peći oko pola sata na 180 stupnjeva. Ohlađeni kolač preliti otopljenom dijetnom čokoladom.

Dianovo
Brownie od batata

Pita od šumskog voća

Za tijesto

250 gr maslaca

300 gr pirova brašna

1 žlica kakaa

2 žlice meda

1 jaje

1 prašak za pecivo

Umijesiti prhko tijesto i ostaviti pola sata u hladnjaku. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati i prebaciti u plitki lim. 300 gr šumskog voća zasladiti s 2 žlice meda , malo ekstrakta vanilije i kratko zagrijati da se med jednoliko rasporedi. Prebaciti na tijesto, ukrasiti ostacima tijesta i peći oko 45 min na 180 stupnjeva.

Dianovo
Pita od šumskog voća

ZA GRICKALICE TIJEKOM VEČERI

Čips od batata, čičoke i kelja

Batat i čičoke oguliti i narezati na jako tanke šnite. Osušiti krpom, začiniti s par kapi ulja i začinima po želji i rasporediti u jednom sloju po limu za pečenje. Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni.

Kelj oprati, osušiti i natrgati na manje komade. Začiniti ga s malo ulja, soli i začinim po želji (češnjak, chili, kajenski papar…). Rasporediti na masni papir i peći oko 5 min na 200 stupnjeva pa okrenuti na drugu stranu i peći isto toliko.

Grickalice servirati same ili s umakom od grčkog jogurta.

Uz večeru servirati zeleni silvanac.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:22