NOVO OTKRIĆE

IMATE LI FRANKOV ZNAK NA UŠNOJ RESICI? Ima ga i Steven Spielberg, a doktori su upravo otkrili da su ljudi s ovim obilježjem podložniji moždanom udaru

Steven Spielberg
 Francois Lenoir / Reuters

Dijagonalna crta na ušnoj resici može značiti povećani rizik od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su ispitali 241 osobu koja je pretrpjela moždani udar i otkrili da je tri četvrtine ispitanika imalo to fizičko obilježje, poznato pod nazivom Frankov znak.

Smatra se da začepljene arterije, koje povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara, također dovode do slabijeg protoka krvi prema ušima. To dovodi do slabije elastičnosti i stvaranja vidljivog nabora. Izraelski znanstvenici, koji su proveli istraživanje, kažu da bi liječnici trebali i prorez na ušnoj resici staviti na popis klasičnih rizičnih faktora za moždani udar’.

S druge strane, smatra se da se prorez može razviti s godinama i jednostavno biti znak starosti. Mnoge poznate osobe imaju tu karakteristiku, poput Stevena Spielberga (70) i Mela Gibsona (61).

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Medicine i pokazuje da 78 od 88 pacijenata s moždanim udarom ima prorez na uhu, što čini 88 posto ispitanih. Obilježje se pojavilo na 112 od 153 pacijenta (73 posto) s laganim moždanim udarom.

Ovu teoriju potvrđuju i neka prijašnja istraživanja koja su karakterističnu ušnu resicu povezala s povećanim rizikom od srčanog udara. Frankov znak je dobio naziv po američkom liječniku Sanders T. Franku koji je 1973. godine otkrio da je taj znak češči kod mladih pacijenata s anginom pektoris.

Slično je istraživanje objavljeno u hrvatskom znanstvenm časopisu Acta clinica Croatica koje je Frankov znak povezao s koronarnom bolešću srca.

Britanski stručnjak za moždane udare dr. Yaqoob Bhat komentirao je za Daily Mail ovo istraživanje i rekao da ga treba uzeti sa zadrškom: ‘Takozvani Frankov znak na ušnoj resici povezan je sa starijom dobi, a neke su studije pokazale vezu i s rizikom od kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa, visokog krvnog tlaka itd. Ova studija ga povezuje s rizikom od moždanog udara, no potrebna su daljnja istraživanja.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:03