PREZDRAVO VOĆE

JAGODE SU POSVUDA, ZNATE LI KOJA SVA LJEKOVITA SVOJSTA IMAJU? Dobre za mršavljenje...

Ovo atraktivno voće krasi police mnogobrojnih štandova, ukusnog su i primamljivog okusa, a osim što su fine, imaju i ljekovita svojstva – potiču rad jetre i bubrega i izbacuju višak vode iz organizma

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Odličan su izvor vitamina C

Znate li da osam jagoda sadrže više vitamina C nego jedna naranča? Najjači je antioksidans među vitaminima topivim u vodi, jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, djeluje protiv alergija, bolesti dišnih putova i drugih oboljenja. Igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena - proteina neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba te za zdrav i mladolik izgled kože.

Dobre za mršavljenje

Jagode su niskokalorične, sadrže svega 36 kalorija u jednoj porciji (100g), ne sadrže masti. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo. Jagode imaju malo kalorija (27-30 u 100 g), pa su idealne za osobe na dijeti jer smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti.

Pune su antioksidanata

Imaju visoku razinu antioksidanata. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju sa preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima. Također sadrže prirodne fenole koje služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova.

Bogate su kalcijem i željezom

Od minerala sadrže kalcij i željezo, a najbolje se apsorbira ako se začine sokom limuna. Također su bogate i kalijem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:04