NOVA STUDIJA

JEDNOSTAVAN LIJEK ZA MIGRENU! Promijenite prehranu, povećajte omega 3 masne kiseline

 Thinkstock

Kronične dnevne glavobolje, učestale migrene vrlo se teško liječe konvencionalnim lijekovima. Svi koji su se susreli s takvim paklenim i neizdrživim gotovo svakodnevnim bolovima dobro znaju koliko ih to ograničava u obavljanju dnevnih aktivnosti i uživanju u životu.

Nedavno provedena studija pokazala je da se teške i učestale glavobolje mogu eliminirati novim prehrambenim navikama.

Sudionici istraživanja koji su patili od teških glavobolja povećali su količinu unošenja omega - 3 masnih kiselina i smanjili količinu omega - 6 masnih kiselina. Otkriveno je da se ljekovita svojstva nalaze u postizanju odgovarajuće ravnoteže između omega - 3 i omega - 6 jer pomažu smanjiti upalu u sustavu, a time i ekstremnu glavobolju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Omega - 3 masne kiseline su bitne za naše zdravlje i moraju se unositi u organizam putem hrane ili dodataka. Namirnice bogate ovom kiselinom su jaja, riba, govedina, orasi, lan. Ključne su za normalan rad mozga, rast i razvoj, imaju protuupalno djelovanje, te su moćna oružja u smanjivanju rizika od raka i drugih bolesti.

Omega - 6 masne kiseline su također bitne za naše zdravlje, međutim, visoka razina ovih kiselina imat će negativan učinak i potencirat će upalu u organizmu. Suvremena prehrana preopterećena je s omega -6, a prije svega se to odnosi na prerađenu hranu i razne vrste biljnih ulja.

Jednostavan način da povećate unos omega-3 i smanjite razinu omega -6 u organizmu je eliminirati jako procesiranu hranu iz svoje prehrane i počnete jesti hranu bogatu omega – 3, te dodatke prehrani.

Ove jednostavne promjene, pokazala je studija, ključne su za liječenje kronične glavobolje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:59