PRVI ZABILJEŽENI SLUČAJ

JEZIVI SLUČAJ UŠAO U MEDICINSKU POVIJEST Mlada djevojka osjetila je nešto u oku. Tjedan dana kasnije otkrila je užas, a to je bio tek početak...

 Profimedia, Alamy
 

Mlada djevojka iz američke savezne države Oregon ušla je u medicinsku povijest kada je u njenom oku otkriven parazitski crv koji dotada nikad nije zarazio čovjeka, piše portal livescience.com.

Radilo se o crvu Thelazia gulosa, koji se širio među stokom, no u novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene liječnici su opisali prvi slučaj koji je pogodio čovjeka - 26-godišnju djevojku.

An adult female eye worm immediately after removal from the eye, appears in a handout photo provided by the U.S. Centers for Disease Control (CDC), February 8, 2018.   CDC/Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
Thelazia gulosa - uslikan odmah nakon vađenja iz oka pacijentice

Djevojka čiji je slučaj opisan osjetila je nešto u oku u kolovozu 2016. godine. Tjedan dana kasnije izvukla je malog crva iz oka. Otišla je nekolicini doktora, te su joj u idućih 20 dana izvadili još 14 crva. Crvi, veličine do 13 milimetara, nalazili su se u membrani koja prekriva bjeloočnicu.

- Slučajevi zaraze oka parazitskim crvima rijetki su u SAD-u, a u ovom slučaju ispostavilo se da je riječ o podvrsti Thelazie koja do sad nije opažena u ljudi, rekao je Richard Bradbury, autor istraživanja.

Thelazia gulosa, a type of eye worm appears in a handout photo provided by the U.S. Centers for Disease Control (CDC), February 8, 2018.   CDC/Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
Thelazia gulosa

Thelazia crvi znaju zaraziti mačke, pse, lisice i stoku, no rijetko prelaze na ljude. Prenose ih muhe koje se hrane suzama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:02