NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

KAKO ODABRATI I PREPOZNATI ZDRAVO U MORU PAHULJICA I MUESLIJA? Stručnjaci otkrivaju na što trebate paziti pri izboru doručka

 Profimedia, Alamy

Uz šaroliku ponudu brojnih vrsta mueslija, onih sa čokoladom, onih sa voćem, onih bez glutena i drugih, teško je na policama dućana odabrati najzdravije. Atraktivna ambalaža i uvjerljiva reklama uvjerit će mnoge kupce da je baš to zdrava hrana za njih. Naime, istraživanje je pokazalo da 64% kupaca vjeruje u proizvode koji se reklamiraju kao zdrava hrana.

Potaknuti pogrešnim odabirima australske nutricionistkinje Fiona Tuck i Lyndi Cohen dale su stručne savjete o tome što bi trebalo izbjegavati, a što je zdravo.

‘Na tržištu doista postoji velik izbor pahuljica pa morate dobro proučiti što je što i napraviti domaću zadaću. Što su obrađenije, to u pravilu žitarice imaju manje hranjivih sastojaka, a više aditiva’, rekla je Tuck za Huffington Post.

Kako odabrati?

Čini se da rižine pahuljice djeluju dijetalno, no zapravo ne spadaju u tu kategoriju. ‘Rižine pahuljice imaju jako malo hranjivih tvari i rafinirane su. Kad im dodaju malo soli i šećera, one imaju visok glikemijski indeks, a pružaju malo vlakana i hranijivih sastojaka. To znači da će vam naglo skočiti šećer u krvi, a onda ćete oko podne osjetiti jednako tako nagli pad energije.’

Muesli s druge strane mogu biti zdravi, ali u brojnim pakiranjima sadrže apsolutno previše šećera. Stručnjaci savjetuju da se biraju ona pakiranja kojima je šećer na popisu ispod trećeg mjesta, a onda sami možete dodati orašaste plodove, voće, sjemenke…

Slažu se da su zobene pahuljice najzdraviji izbor, a okus sami možemo oplemeniti voćem i drugim dodacima. Mnoge pahuljice sadrže dodatne vitamine, željezo i slično čime se ipak svrstavaju u kvalitetniji izbor doručka.

‘Pahuljice za doručak su često na lošem glasu, ali to je jeftini način za dobivanje dovoljno vlakana, proteina i kalcija’, objašnjava Cohen za Daily Mail.

Obje se stručnjakinje slažu da treba obratiti pažnju samo na stupanj obrađenosti proizvoda koji kupujemo - što je ‘sirovije’, to je bogatije vlaknima i ima manje šećera. Također, orašasti plodovi i sjemenke se uvijek mogu dodati, doručak će biti još zdraviji, a okus bogatiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 13:32