NUTRITIVNA PROCJENA

Liječnici i na daljinu procjenjuju pacijentov rizik od pothranjenosti i gubitka mišićne mase

Ilustracija
 Tetra Images/Tetra Images/Profimedia
Aplikacija R-MAPP omogućuje obiteljskim liječnicima brz i jednostavan probir za malnutriciju i sarkopeniju

Telemedicina u nutritivnom zbrinjavanju bolesnika u vrijeme "novog normalnog" bila je jedna od glavnih tema virtualne konferencije "Tjedan kliničke prehrane" održane u organizaciji Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora. O vezi telemedicine i kliničke prehrane, osobito u vrijeme pandemije, govori prof. dr. sc. Željko Krznarić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

- Brojne krovne organizacije preporučile su primjenu telemedicine u svrhu održanja optimalne zdravstvene skrbi i smanjenja rizika širenja zaraze. Telemedicina uključuje korištenje komunikacijskih tehnologija na daljinu i informacijskih tehnologija za pružanje medicinske i kliničke usluge pacijentima na udaljenim lokacijama. Razvoj i napredak nutritivne skrbi i prije pandemije velikim se dijelom oslanjao na informacijske tehnologije; brojni su oblici obrade podataka i izrade personaliziranih smjernica ovisni o modernim bazama podataka, informacijskim sustavima i praćenju bolesnika te digitalnoj samokontroli oboljelih. Pandemija je samo ubrzala razvoj i primjenu novih alata i platformi za skrb "na daljinu". Kako ste unaprijedili preglede "na daljinu"?

image
Darija Vranešić Bender i Željko Krznarić

- Takav način rada zahtijeva dobru komunikaciju između liječnika obiteljske medicine i pacijenta kako bi se anamneza i podaci važni za propisivanje terapije što točnije prikupili. Svjesni potrebe unificiranja procjene nutritivnog statusa "na daljinu" i propisivanja nutritivne potpore, tim Odjela za kliničku prehranu KBC-a Zagreb, pod mojim i vodstvom prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender u suradnji s vodećim europskim autoritetima za kliničku prehranu, kreirao je i objavio algoritam za nutritivnu procjenu "na daljinu". Nazvali smo ga R-MAPP (Remote-MAlnutrition in Primary Practice, procjena malnutricije na daljinu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti). Kako R-MAPP funkcionira? Protokol vodi obiteljskog liječnika kroz korake za procjenu rizika malnutricije (pothranjenosti) i sarkopenije (gubitka snage i mase mišića), koristeći jednostavne obrasce, dok komunicira s bolesnikom putem telefona, e-maila ili digitalne platforme.

R-MAPP je ujedinio dva ključna alata: procjenu nutritivnog statusa pacijenta i procjenu rizika od sarkopenije. Time dobivam bolji uvid u trenutno stanje pacijenta i moguće kasnije rizike, kao i u smjer djelovanja za poboljšanje uhranjenosti pacijenta. Potpora je u radu s onkološkim pacijentima, kroničnim pacijentima, pacijentima starije dobi.

Dr. Hrvoje Vinter spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb Zapad

Temeljem dobivenih podataka, obiteljski liječnik može savjetovati osnovnu nutritivnu potporu, a za složenije slučajeve bolesnika uputiti na individualno nutricionističko savjetovanje. Alat je prilagođen i za procjenu specifičnog prehrambenog stanja i potreba oboljelih od covid-19 i drugih bolesti. Kreiran u Hrvatskoj, aktivno se koristi u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Italiji... Što su još bile teme Tjedna kliničke prehrane? Među ostalim, bolesti povezane s načinom života i prehranom te porastom učestalosti debljine, kao što su nealkoholna masna jetra, dijabetes i metabolički sindrom. Kod metaboličkog sindroma prehrana je toliko moćna da može biti jedina terapija. Kakva je prehrana poželjna?

Aplikacija R-MAPP omogućuje obiteljskim liječnicima brz i jednostavan probir za malnutriciju i sarkopeniju. Od velike mi je koristi u radu, kako u ordinaciji u kojoj imam velik broja pacijenata starije životne dobi, tako i u domu umirovljenika u kojem radim vizite. Olakšava pripremu dokumentacije za konzultacije s bolničkim specijalistom.

Dr. Marko Brkić
spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Sesvete

- Mediteranska dijeta prototip je poželjnog dijetnog modela 21. stoljeća. I nordijska prehrana prihvaćen je model temeljen na biljnim izvorima (plant based). Povremeno ili fleksibilno vegetarijanstvo (fleksitarijanstvo) stječe sve više sljedbenika.

Vodeći znanstvenici uvjereni su da temelj prehrane moraju biti biljni izvori; sve je izvjesnije da narušen Zemljin ekosustav ne može na dugi rok hraniti milijarde mesojeda.

Pothranjenost treba prepoznati, te uvesti nutritivno savjetovanje za brži oporavak

Sarkopenija (na pitanja odgovara prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb)

Kako sarkopenija pogađa starije?

- Mišićna masa smanjuje se 8 do 16 posto po desetljeću života nakon 40. godine. Stupanj gubitka ovisi o aktivnosti, prehrani i zdravstvenom statusu; osoba od 90 godina može izgubiti i do 50 posto mišićne mase.

Zašto mišićnu masu gube teško oboljele osobe?

- U stanjima metaboličkog stresa koji se razvija kod bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja izrazito je povećana potreba za proteinima te dolazi do povećane mobilizacije vlastitih proteina uz velik gubitak mišićne mase, što značajno povećava rizik od komplikacija. Kod covida-19 to dobiva dramatične razmjere, a značajno se može smanjiti i masa dišnih mišića. Potrebe za proteinima tada su dva do tri puta veće nego u normalnom stanju.

Kako se stanje može poboljšati?

- Rano prepoznavanje pothranjenosti i pravovremeno uvođenje nutritivnog savjetovanja i specijalnih pripravaka ključno je za saniranje nutritivnih poremećaja. To je posebno važno za onkološke bolesnike, jer je nutritivna skrb paralelni put liječenja uz onkološke terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2023 07:47