NOVO ISTARŽIVANJE OTKRIVA

Lijek protiv astme pomaže u mršavljenju

Stari lijek amlexanox koji se koristi protiv astme mogao bi pomoći u smanjenju tjelesne težine, dijabetesa i masne jetre, na što ukazuju rezultati istraživanja na miševima.

Radi se o lijeku koji je u uporabi više od 25 godina , ali nakon ovog novog istraživanja mogao bi dobiti i dodatne indikacije.

Manje kalorija

Naime, Alan Saltiel, direktor michiganskog Life Sciences Instituta, kaže da je većina dijeta neučinkovita u smanjenju tjelesne težine jer se organizam uspješno prilagođava smanjenom unosu kalorija, i to tako da usporava metabolizam, a sve s ciljem da “obrani” svoju težinu.

Lijek amlexanox djeluje na metabolizam tako da se on ne mijenja, odnosno sprečava skladištenje viška kalorija. Zbog toga bi mogao biti koristan za debele, a i sve one koji imaju neku bolest povezanu s problemom metabolizma, poput dijabetesa. Osim toga, na Institutu namjeravaju razviti dodatni novi spoj koji bi optimizirao ovaj stari lijek.

Ovo je istraživanje potvrdilo ono ranije, koje je radila ista ekipa znanstvenika, a koje je pokazalo da geni TBK1 i IKKE imaju važnu ulogu u održavanju metaboličke ravnoteže.

Prema ovoj novoj studiji čini se da ovaj stari lijek inhibira oba proteina koji inače zajedno djeluju kao kočnica metabolizma.

Kad se ta kočnica ukloni, organizam će sagorjeti više energije.

Pokusni miševi

Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu utvrdili su da amlexanox djeluje na oba uzroka pretilosti, i to na genski i onaj prehrambeni. Miševi su uspješno smršavjeli i umanjili probleme s masnom jetrom te dijabetesom.

Sljedeća studija trebala bi u ispitivanje uključiti ljude kako bi se utvrdilo mogu li spojevi u amlexanoxu i kod njih imati isti učinak kao i kod miševa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:53