DNEVNA DOZA ASPIRINA

OBJAVLJENO NOVO ISTRAŽIVANJE Do 2050. će malo tko mlađi od 80 godina oboljevati od karcinoma

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Zahvaljujući napretku u preveniraju i liječenju bolesti, od karcinoma do 2050. gotovo da neće obolijevati mlađi od 80 godina, sugerira veliko istraživanje koje je proveo University College London.

Istraživanje je objavljeno nakon što su znanstvenici ustvrdili da je mala dnevna doza aspirina jedini i najučinkovitiji način zaštite protiv raka.

Profesor Jack Cuzick, voditelj istraživanja u cilju prevencije bolesti, pozvao je liječnike opće prakse da više predlažu pacijentima da uzimaju takozvani baby aspirin (do 100 mg) kroz deset godina, u dobi od 50 do 65 godina.

Takav postupak smanjuje mogućnost od nastanka karcinoma i srčanih udara od sedam do devet posto u 15 godina i smanjuje smrtnost za četiri posto u dva desetljeća.

Uz takav trend, sugerira UCL, do 2050. godine, rak će ubijati malo koga tko ima manje od 80 godina.

- Realno je očekivati da će se do 2050. godine gotovo svi karcinomi od kojih obolijevaju mlađi od 80 godina moći spriječiti kroz promjenu životnog stila te zbog naprednih tehnologija, farmacije i drugih terapija.

Profesor Cuzick smatra kako su nepušenje i vitkost dobri načini da se smanji rizik od raka, no da je uzimanje baby aspirina najbolji način da se smanji rizik od bolesti.

Ipak, stručnjaci raspravljaju oko dobrobiti aspirina jer lijek može povećati rizik od gastrointestinalnog krvarenja i čireva. No profesor Cuzick smatra kako bi se bilo tko sklon krvarenju trebao prethodno savjetovati s liječnikom, kao i svi oni koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi te dijabetičari i pušači.

Stručnjaci ističu kako je sprečavanje karcinoma te dijagnoza u ranom stadiju ključna u napretku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:33