UMJETNA HRANA

OMILJENA USKRŠNJA DELICIJA 'NAPUMPANA' JE S ČAK 20 ADITIVA, A NE ŽUTI SE OD JAJA Nutricionistica: 'Nikada to ne bih dala svojoj djeci!'

Arhiva
 Joško Šupić / Hanza Media
 
 

Je li moguće da više ne možemo kupiti pravu domaću sirnicu (pogaču, pincu...), zamijenile su ih one uvozne u kojima je 20 aditiva, kao i one rađene u Hrvatskoj, kako bi im se produžio rok trajanja, pa se doda desetak i više E-brojeva?

Ne, ne šalimo se, u jednoj sirnici smo pronašli toliko aditiva i to arome, bojila, konzervanse, regulatore kiselosti, emulgatore, tvari za sprječavanje zgrudnjavanja, stabilizatore...

Tom omiljenom uskrsnom jelu žutu boju daju jaja, međutim, kako bi ovu industrijsku sirnicu dodatno obojili i stvorili privid prirodnog i domaćeg proizvoda, pekari koriste nekoliko bojila kako bi što više sličila pravoj sirnici. U njima se koriste i tekuća pasterizirana jaja, a cijena im je od 10 do 15 kuna. Inače sirnica se deklarira kao "kruh s jajima produžene svje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:13