StoryEditor
OZBILJNA SUMNJA

POLJULJANO GLAVNO UPORIŠTE ZDRAVE PREHRANE Liječnici objavili kontroverzno istraživanje o crvenom mesu i razbjesnili neke kolege: 'To je nemoralno!'

 
Ilustracija
 Srećko Niketić / CROPIX

'Ukoliko i postoje zdravstvene koristi od smanjene konzumacije crvenog mesa, one su jako male', zaključak je koji su u ponedjeljak donijeli znanstvenici u radu objavljenom u Annals of Internal Medicine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako se godinama javnosti napominje kako bi prehrana bazirana na proteinima iz biljnih izvora bila ljudima ne samo prirodnija već i za organizam pogodnija, kao i za okoliš, ova je druga stavka stavljena nedavno u ozbiljnu sumnju. Studije su pokazale kako, naime, modificirana prehrana s vrlo malo ili nimalo crvenog mesa i ne donosi mnoštvo zdravstvenih boljitaka, tako stoji u izvješću.

Hrana koja se dosad dovodila u povezanost s povećanim oboljenjima od srčanih bolesti i raka, mogla bi tako za ljude biti sasvim sigurna. Serija analiza potvrdila je da dosadašnje uporište zdrave prehrane ipak nije bazirano na čvrstim znanstvenim podacima, prenosi danas New York Times.

Plusevi prehrane koja se ne bazira na mesu, mogu uistinu biti znatni, ali samo u slučaju kada se proučava veći dio populacije. Za individualca mijenjanje navika jedenja crvenog mesa i ne znači mnogo, stoji u izvješću.

'Točnost podataka koji upućuju da prehrana bez mesa umanjuje rizik od bolesti, je niska do jako niska', objasnio je Bradley Johnston, epidemiolog na jednom kanadskom sveučilištu i vodeći liječnik na istraživanju.

Ova, najnovija analiza, jedna je od najopsežnijih ovakvih analiza ikada pokušanih - njeni bi rezultati mogli stoga utjecati uskoro na buduće preporuke kad je u pitanju zdrava prehrana.

No već je po izlasku naišla na otpor. Promptno su reagirale Američka udruga za srčana oboljenja i Američko društvo za oboljele od raka. Obje su organizacije dovele u pitanje rezultate spomenute u studiji, a neki su se čak priupitali i o moralnosti same objave ovako nove studije i svih podataka koje ona donosi.

'Neodgovornim i nemoralnim' proglasio je doktor Hu s Harvarda objavljeno istraživanje. Upozorava kako rizici prehrane bazirane na crvenom mesu još uvijek nisu zanemarivi, a novo istraživanje, po njemu, samo ih je svrstalo u kategoriju 'prihvatljivih', piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:26