DR. SC. DONATELLA VERBANAC

Svi mogu uživati u finom siru i vinu

Intolerancija na histamin javlja se zbog nedostatka enzima u crijevima
Intolerancija na histamin javlja se zbog nedostatka enzima u crijevima

Možda ste se i vi ponekad upitali muči li vas alergija kada se nakon uživanja u crnom vinu, nekom ukusnom sira ili dimljenoj ribi osjećate loše. Simptomi su najčešće trenutni ili nastupaju unutar par sati, a mogu ići od crvenila kože, osipa, preko proljeva, otežanog disanja, pada krvnog tlaka pa do jakih bolova u trbuhu. Krivac je histamin, biogeni amin važan za brojne fiziološke funkcije u organizmu. Ima ga i izvan organizma, u hrani koja dulje dozrijeva ili se obrađuje (poput vina, piva, aromatičnih sireva, dimljene ribe, ukiseljenog povrća, salama, kobasica).

Oštećene crijevne resice

Taj histamin iz hrane mora se razgraditi u tankom crijevu i inaktivirati kako ne bi ušao u krv i tu provocirao simptome slične alergijskim. Ako u crijevu nema dovoljno enzima koji razgr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 01:10