NAJBRŽA NA SVIJETU

Ultrabrza nova francuska četkica temeljito pere zube za samo deset sekundi

 Screenshot: Youtube
Prosječni Francuz koji pere zube na to potroši minutu i 52 sekunde. No samo 60 posto Europljana odlazi na kontrolu jednom godišnje

Život je kratak, treba ga iskoristiti. Zato nije čudo da su Parižani poludjeli za čudotvornom električnom četkicom, kojom zube temeljito možete oprati za samo deset sekundi.

Y-četku, najbržu četkicu za zube na svijetu, plasirao je francuski startup, koji vode Benjamin Cohen i Christophe Cadot, poduzetnici iz Lyona. Najpopularnija je među užurbanim Parižanima, kojima je svaka sekunda dragocjena. "Čudesan proizvod”, napisao je Pascal Grandmaison, stručnjak za tehnologiju u tjedniku Le Figaro. Oduševljen je i komentator news kanala BFM Anthony Morel. Kako to samo prije nikome nije palo na pamet?, čudi se Morel.

Električna Y-četka oblikovana je kao gumeni štitnik za desni. Umetne se u usta, i kad se uključi, njezinih 35.000 najlonskih vlakana počne vibrirati, čisteći istodobno sve zube. Idealna je za invalide, i one koji zbog bilo kojeg razloga imaju poteškoće s pranjem zubi.

Izumitelji ultrabrze četkice Benjamin Cohen i Christophe Cadot uvjereni su da će njihova četkica drastično popraviti situaciju u oralnoj higijeni u njihovoj zemlji, radikalno mijenjajući svakodnevicu. Prosječni Francuz sada svako jutro provede 43 sekunde perući zube, što je znatno ispod dvije minute koje preporučuju stomatolozi. Cijena je 140 eura, ali uz specijalni popust uoči početka školske godine, može se nabaviti i po 99 eura.

Prema podacima OECD-a, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj koja okuplja bogatije zemlje svijeta, Francuska je na desetom mjestu u svijetu prema zdravlju zubi svoga stanovništva. Najbolji su Šveđani, slijede Finci, Nijemci, Danci i Britanci.

Dvadeset posto odraslih Amerikanaca pere zube samo kad im nešto zapne između njih, pokazala je jedna nedavna anketa, a glavni razlog zašto ljudi ne peru zube taj je što im to oduzima previše vremena. Oni koji redovito peru zube, čine to u prosjeku 1 minutu i 52 sekunde po pranju. To znači da za jedno pranje potroše deset puta više vremena nego vlasnici francuskog inovativnog Y-brusha.

Istraživanje Colgatea pokazalo je da skoro trećina svih Europljana, ili 29 posto, pere zube barem jednom dnevno, ili manje. Samo 60 posto pridržava ih se glavnih preporuka za dentalno zdravlje, da odlaze na kontrolu kod zubara najmanje jednom godišnje, i da peru zube četkicom i pastom barem dvaput dnevno. Hrvatska je pri dnu ljestvice EU: istraživanje provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da većina Hrvata pere zube tek svaki peti dan, a da četkicu mijenjamo tek jednom godišnje.

Prema podacima Europske komisije, u prosjeku u zemljama EU na zaštitu oralnog zdravlja ide pet posto ukupnih zdravstvenih troškova, ali i 16 posto novca koje pacijenti individualno potroše za različite zdravstvene usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 02:00