FITNESS ZA TREĆU DOB

Vježbajte opet s Jane Fondom...i s njezinim umjetnim kukom

J. Fonda konačno je priznala i da se podvrgnula estetskoj kirurgiji, a tu odluku objašnjava tvrdnjom da želi ‘izgledati onako kako se osjeća’

Jane Fonda, američka oskarovka koja je prije gotovo 30 godina pokrenula trend vježbanja kod kuće ispred televizora, odnosno donijela nevjerojatnu popularnost fitness videokazetama, u 73. godini snimila je fitness DVD-ove namijenjene svojim vršnjacima. No kako se javnost pomalo čudi nad ovim seniorskim fitnessom, podsjetimo da je Fonda svoj prvi fitness video snimila u dobi od 44 godine, dakle, ne baš u cvijetu mladosti.

Sada ipak radi lakše vježbe

Umjesto poskakivanja, trčanja, dizanja težih utega i težnje k postizanju osjećaja kao da mišići gore, Fonda danas prakticira nešto laganije vježbe poput istezanja, iskoraka i dizanja lakših utega. No snimila je ne jedan, već dva fitness videa, “Walk Out” i “Fit & Strong”. Prvi je namijenjen osobama koje bi željele raditi lagane kardio vježbe i uposliti čitavo tijelo, ili kako bi rekla Fonda, onima koji “odbijaju reći da su prestari da počnu vježbati”, a drugi osobama koje imaju kakvu-takvu kondiciju i žele oblikovati određene dijelove tijela pa se u sklopu tog programa više radi s utezima. Naravno, jedno je zamisliti kako bi bilo lijepo starijim osobama prodavati fitness video s Jane Fondom “u glavnoj ulozi”, a drugo je uzeti u obzir da bi se ti stariji korisnici videa mogli najozbiljnije ozlijediti. Stoga Fonda u svojim marketinškim kampanjama neprestano naglašava da su vježbe koje pokazuje “savršeno sigurne”.

Lice joj je i danas ‘skupa roba’

Možda i jesu s obzirom na to da ova 73-godišnjakinja nije, baš kao ni njezini vršnjaci, savršenog zdravlja. Još prije pet godina morala je na operaciju kuka te otada hoda s umjetnim, a nisu joj bila izdržala ni koljena pa joj je jedno umjetno. Ali stara dama nije se dala smesti i kaže kako u postizanju ili održavanju zdravlja i um treba održavati sretnim, a vježba je - to je poznata stvar - najbolji antidepresiv. No Fonda je konačno priznala i da se podvrgnula estetskoj kirurgiji, a tu odluku objašnjava time što želi “izgledati onako kako se osjeća”. Malo zatezanja kože lica i uklanjanje vrećica ispod očiju ne može joj se zamjeriti, no nikada nije javno priznala da je zbog užeg struka dala ukloniti pokoje rebro.

Nove fitness vježbe zasigurno nije snimila zbog profita - samo na fitness carstvu zaradila je gotovo četiri milijarde kuna, a pozamašnu svotu dobila je i nakon razvoda od Teda Turnera, osnivača CNN-a, prije devet godina. Već godinama snima reklame za Loreal, a njezino se lice, usprkos godinama, skupo plaća.

Nitko je nije shvaćao ozbiljno

Ova je glumica filmsku karijeru ostvarila još u 60-ima, a 70-e su joj bile donijele i Oscara za ulogu u filmu “Klute” i u “Povratku veterana”. Odličan izgled i dobru formu održavala je plesom, no krajem 70-ih na snimanju filma “Kineski sindrom” ozlijedila je nogu pa se odlučila na održavanje kondicije planiranim fitness vježbama. Kada je Fondi palo na pamet snimiti fitness kućni video, nitko je nije shvaćao ozbiljno. Video tada nije bio masovno popularan kućni prijatelj; ljudi nisu željeli kupovati tu skupu napravu ako na njoj neće imati šta gledati stalno iznova.

Sve dok im Fonda nije dala dobar razlog.

- Uvijek se nasmijem kad se sjetim prvog videa. Nismo imali ni budžet ni stilista ni vizažista. Sve smo morali napraviti sami. Tko bi rekao da će taj video pokrenuti čitav videobiznis, i to doslovno - ustvrdila je Fonda. Fitness kazete snimala je do 1995., a prodala je oko 17 milijuna kopija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:23