MASNOĆA UBIJA

Za sigurnije potomstvo: Ako želite biti plodniji, jedite više ribe tjedno

Muškarci koji dnevno jedu hranu s puno masnoća imaju 41 posto manje spermija od onih koji jedu umjereno masnu hranu

Nema tice do prasice! Tako kažu muškarci kojima je “prava hrana” samo ona koja podrazumijeva gomilu hrane, i to što masnije. No, čini se da će se te navike morati odreći na vrijeme žele li biti sigurni da će njihovi spermiji biti učinkoviti, odnosno žele li potomstvo.

Zasićene masnoće

Muškarci koji jedu puno zasićenih masnoća, naime, mogli bi opasno ugroziti zdravlje svojih spermija, smanjiti njhovu količinu i pokretljivost, kažu znanstvenici s Harvarda i dodaju da su tek u malo boljem položaju oni koji konzumiraju više nezasićenih masti. Najbolje prolaze ljubitelji ribljih masnoća, odnosno omega 3 i omega 6 masnih kiselina!

Znanstvenici dodaju da istraživnja govore kako ljubitelji masti mogu imati ne samo manje spermija, nego i da su oni slabije kvalitete, što drugim riječima znači da mogu postati manje ili čak potpuno neplodni. Suprotno tome, oni koji vole riblje masnoće imat će zdravije i aktivnije spermije.

Najviše zasićenih masnoća ima u mesnim prerađevinama kao što su slanina, kobasice i šunka, te mliječnim proizvodima i maslacu, dok se nezasićene masti nalaze u maslinovom ulju.

- Uspjeli smo pokazati da u ljudi koji konzumiraju veće količine masti postoji povezanost sa smanjenom koncentracijom spermija - rekla je jedna od istraživačica dr. Jill Attaman. Dodala je kako je istodobno dokazan poboljšan sastav i pokretljivost spermija kod onih koji su često jeli ribu.

Mijenjajte prehranu

Istraživanje je provedeno na muškarcima koji se liječe od neplodnosti. Pokazalo se da su muškarci koji su dnevno jeli hranu s puno masnoća imali 41 posto manje spermija od onih koji su ih konzumirali u manjim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:17