MORA BITI SVJEŽA

Zamrzavanje hrane

Je li hrana koja je zamrznuta i sigurna, pitanje je koje često postavljaju mediji ali i zabrinuti potrošači. Konfuzija nastaje iz činjenice nepoznavanja procesa zamrzavanja, promjena koje nastaju, kao i činjenice da potrošači trebaju biti upoznati s time

Koja se hrana može zamrznuti?

Možete zamrznuti gotovo svu hranu. Iznimke su konzervirana hrana ili jaja u ljuski, ali i druge vrste hrane koje se mogu zamrznuti, no zbog svojih sastojaka ili svojstava mijenjaju se pri odmrzavanju. Pravi primjer je majoneza ili sličan tip emulzija koje se pri odmrzavanju raspadnu, odnosno razdvoje na vodu i masnu komponentu i ne mogu se više povezati. Isti je slučaj i s raznim masnim umacima te povrćem poput salate - zbog visokog udjela vode, zamrzavanje i odmrzavanje salate bitno mijenja njezine karakteristike a time i podatnost za jelo.

Količina vode u hrani bitna je za zamrzavanje i trajnost zamrznutih proizvoda.

Tako se sirovo meso i meso peradi bolje čuva nego ako je kuhano. Pri kuhanju se gubi voda kao i zamrzavanjem pa se karakteristična svojstva gotovog kuhanog mesa više mijenjaju na lošije što je vrijeme čuvanja duže.

Je li zamrznuta hrana sigurna?

Hrana koja se čuva na -18 ° C uvijek će biti sigurna uz uvjet da se zamrzava svježa, neoštećena, mikrobiološki prihvatljiva, bez previše masnog tkiva ako se radi o mesu ili jednostavno, kvalitetna.

Hrana koja se čuva na -18 ° C uvijek će biti sigurna uz uvjet da se zamrzava svježa i neoštećena.

Pravilnim zamrzavanjem se pomaže očuvanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane jer se usporava kretanje molekula pri niskim temperaturama što se posebno odnosi na moguće prisutne mikroorganizme. Mikroorganizmi uključujući i patogene koji su opasni sami po sebi, mogu uzrokovati bitne promjene na hrani i učiniti je nejestivom.

Uništavaju li se zamrzavanjem bakterije i paraziti?

Zamrzavanjem na -18 ° C mikroorganizmi (bakterije, kvasci i plijesni ) usporavaju metabolizam i prelaze u fazu skoro potpunog mirovanja. Nakon odmrzavanja mikroorganizmi mogu ponovo postati aktivni pod odgovarajućim uvjetima i izazvati bolesti koje se prenose hranom. Jednom odmrznuta hrana ponaša se kao i svježa hrana pa mikroorganizmi rastu istom progresijom što uvjetuje bržu termičku obradu ili potrošnju odmrznute hrane. Za razliku od mikroorganizama, paraziti kao trihinela mogu biti uništeni na niskim temperaturama, ali se zamrzavanje ne smije koristiti za uništavanje trihinela.

Neki od parazita prežive i te niske temperature, dok nakon termičke obrade niti jedan ne preživi

Izvor: zdravlje.hzjz.hr

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56