PRIRODNA NJEGA

Zašto izabrati organske proizvode za svoje dijete?

Kada biramo proizvode za njegu, važno je odabrati one koji ne sadrže štetne sastojke

Organska kozmetika sadrži prirodne, organski uzgojene sastojke kako bi se u potpunosti izbjegla primjena sastojaka koji se smatraju potencijalno štetnima za ljude, životinje, vode i cjelokupnu okolinu. Riječ je o prirodno izoliranim sastojcima koji mogu biti i fizički i kemijski obrađeni (uz tzv.“zelenu kemiju“) te vodu i mineralne sastojke koji su dobiveni poštujući ekosustav i okoliš. Najznačajniji brandovi „zelene“ kozmetike , predvođeni Cattierom, vode računa o cjelokupnoj filozofiji skrbi prema ljudima i okolini (šume, životinje, ...).

Organska kozmetika sadrži sastojke 100 posto prirodnog i kontroliranog uzgoja, bez sintetskih i kontroverznih dodataka poput parabena ili petrokemijskih derivata. BIO certifikat dodatno jamči da proizvod nije samo prirodan, nego i sljedivog, dozvoljenog porijekla i metode uzgoja biljnih sastojaka, koja ne dozvoljava niz kemikalija i postupaka izolacije aktivnih komponenti (organska otapala, sterilizacija zračenjem), ...

U organskoj kozmetici zabranjeni su svi sastojci koji predstavljaju bilo kakav rizik za ljudsko zdravlje ili su neprovjereni, kao i metode obrade prirodnog materijala koje bi mogle biti i najmanje rizične za ljudsko zdravlje.

U organskoj kozmetici zabranjeni su svi sastojci koji predstavljaju bilo kakav rizik za ljudsko zdravlje ili su neprovjereni, kao i metode obrade prirodnog materijala koje bi mogle biti i najmanje rizične za ljudsko zdravlje (nanotehnologija, GMO, sterilizacija zračenjem i sl.), bez obzira što još nisu takvima dokazane. Puno se govorilo o negativnim učincima ftalata, natrijevog lauril sulfata i parabena na nastanak karcinoma, stoga se primjenom prirodne kozmetike (koja takve sastojke ne sadrži), takav rizik apsolutno izbjegava.

Vrlo često se takvi preparati prodaju i ambalažama od recikliranog materijala, kako bi bili što dosljedniji prirodnoj, etičkoj filozofiji, ali i iz razloga jer je zabranjena uporaba primjerice PVC-a ili polistirena. Za organsku i prirodnu kozmetiku zabranjena je uporaba sastojaka sintetskog porijekla: organska bojila, sintetski mirisi, silikoni, parafini i naftni derivati, mineralna ulja itd.

Sve takve metode mogu utjecati na sigurnost prirodnih sastojaka, stoga je BIO certifikat jamstvo maksimalne sigurnosti za roditelja i dijete.

Za www.cuvarkuca.hr mr. Anita Galić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:03