SAVJET DOKTORA

ZAŠTO SU OPASNI PROIZVODI ZA INTIMNU NJEGU? Nisu uopće potrebni, a za neke žene mogu biti i štetni...

Mnoge žene brižno paze na higijenu svojih intimnih predjela, no u proteklih nekoliko godina, sve više žena poseže za dezodorantima čija je jedina svha ukloniti neželjene mirise, kao i intimnim maramicama.

Prema riječima britanskog ginekologa Austina Ugwumadua, sve više žena koristi preparate za uklanjanje mirisa kao nadomjestak za liječenje problema poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze.

Iako poboljšavaju miris intimnih dijelova, Ugwumadua upozorava da se radi o potpuno nepotrebnim proizvodima, koji ‘iskorištavaju žensku nesigurnost oko njihovih tijela.’

Oglašavanje i natpisi na ambalažama tih proizvoda namjerno stvaraju dojam da bi žene morale biti savršeno čiste, inače riskiraju infekcije.

Istina je, tvrdi Ugwumadua, potpuno suprotna: vagine su savršeno izbalansirani ekosustavi, a bakterije koje se nalaze u njima igraju ključnu ulogu u ginekološkom zdravlju.

Stanice vaginalne stijenke u sebi sadrže visoku razinu glikogena, koji bakterije koriste kako bi proizvele mliječnu kiselinu. Radi se o esencijalnom procesu koji održava pH faktor vagine između 3,5 i 4,5 - dok ostatak tijela ima pH faktor između 5 i 6. Najpametnije je ne uplitati se u taj proces.

Osjet neugodnog mirisa najčešće je umišljen, no ne uvijek. Svaka šesta žena u nekom trenutku života mogla bi oboljeti od bakterijske vaginoze - kada se poremeti ravnoteža ekosustava bakterija u vagini. Najčešće prolazi bez simptoma i prolazi sama od sebe, no ako uzrokuje simptome, poput neugodnog mirisa, može se liječiti kurom antibiotika.

Pokušaji prikrivanja mirisa mogu uzrokovati više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da su žene koje koriste mirisne sapune, kupke s mjehurićima ili posebne dezodorante sklonije razvoju bakterijske vaginoze, jer mogu ukloniti prirodne zaštitne bakterije.

Doktor Ugwumadu je naglasio da, ako se redovito tuširate i nosite čisto donje rublje koje nije sintetično, vaši intimni dijelovi ne zahtjevaju nikakvu drugu njegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:43