VJEROVALI ILI NE

ŽIVOTNA DRAMA UGLEDNE ODVJETNICE Rekli su da u mojim plućima pulsira žila, a iskašljala sam glistu

Zagreb, 170414.Milka Savic je kasljala godinama, obavila sve moguce pretrage kod raznih lijecnika bez ikakovih rezultata dok nije iskasljala glistu i kasalj je prestao.na fotografiji: Milka Savic s gomilom lijecnickih nalaza bez rezultata.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX
Odvjetnica Milka Savić osam godina se mučila s groznim kašljem, rekli su joj da je to 'pulsirajuća žila'!

Spremala se na večeru s prijateljima. Dok se tuširala, uhvatio ju je napad kašlja. S tim jakim, bolnim kašljem mučila se već gotovo osam godina. Odjednom, zagrcnula se i iskašljala - glistu. Desetak centimetara dugu, narančaste glave i s tamnom točkom na njoj. Šokirana i zgađena nije uspjela stati na odvod i spriječiti nametnika da otputuje s vodom koja je još uvijek curila iz tuša.

- Strašno mi je žao što je nisam uhvatila. Mogli bismo precizno utvrditi što je bilo u pitanju. A i donijela bih je nekim liječnicima, stavila pred nos i rekla ‘ovo je trebala biti vaša dijagnoza’ - kaže poznata zagrebačka odvjetnica Milka Savić. Jer, kaže, iako su joj se mnogi trudili pomoći, nekim bi liječnicima preporučila drugi posao.

S parazitom je nestao i kašalj. Prvi put od 2005. godine mogla je normalno disati.

- Zbog tog sam kašlja prošla preglede po svim zagrebačkim bolnicama - kaže pokazujući nam dio svoje medicinske dokumentacije. Mnogo papira - sve teži oko pet kilograma.

Problemi na sudu

Liječnici su najprije posumnjali da je uzrok kašlja čir na želucu, radili su joj gastroskopiju, prošla je kompletne alergološke, pulmološke i ORL pretrage. Išla je na inhalacije i mijenjala terapije za tlak. A nalazi su uvijek bili u redu. Samo je bronhoskopija, pri kojoj se kamericom ulazi u pluća, otkrila nešto čudno.

- Snimili su taj jedan segment i nalaz očitali kao ‘vjerojatno pulsirajuću krvnu žilu’ - kaže odvjetnica. - I da nema veze s kašljem.

A on joj je zagorčao sve segmente života. Kao odvjetnica, glas je trebala za rasprave, razgovore s klijentima.

- Jednom me sutkinja pitala zašto dolazim na rasprave kada sam tako bolesna. Objašnjavala sam da sam po nalazima potpuno zdrava - priča i dodaje kako je bilo i onih koji su tvrdili da je kašalj, valjda, povezan sa stresnoim poslom i da bi pravi lijek možda bio - psihijatar.

- Rekla sam da je i to za ljude, pa ću i to obaviti. Ako mi može pomoći. No, znala sam da ne može - objašnjava.

Život bez glazbe

Patio je i privatni život.

- Rijetko sam se družila. Nezamislivo je bilo da odem na koncerte ozbiljne glazbe koji su moja strast. Svuda bih svima smetala svojim kašljem.

Tijekom godina je iskušala sve moguće trikove, lijekove, taktike - spavanje u sjedećem položaju, akupunkturu, morski zrak. Kako je do prošle godine imala psića, testirali su je i zbog alergija na pseću dlaku i provjerili da se ne radi o nametnicima koje prenose životinje. I stranke su joj željele pomoći.

Sto vrsta rakije

- Mislim da sam dobila bar sto vrsta rakije s različitim travama, čajeve, pripravke... Tada mi je jedna stranka dala propolis, čisti propolis u kapima. Shvatila sam da mi pomaže, da me manje grebe u grlu i nastavila ga uzimati. I onda sam, dva mjeseca kasnije, jednostavno iskašljala glistu - govori.

Kako se nametnik našao u njezinim plućima, velik je misterij. Kako ga je odnijela voda, o vrsti se samo može nagađati. U razgovoru s pulmolozima na Jordanovcu zaključila je kako je velika mogućnost da ga je pokupila na putu u Australiji, nešto tropsko, egzotično. Rijetko.

- Sada dišem punim plućima - kaže odvjetnica. Kaže, svoju priču priča ne zato što je pomalo bizarna, nego zato što ne želi da itko drugi izgubi osam godina na hodanje po bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:15