HRANJIVA ZAMJENA

ZNANSTVENICI OTKRILI HRANU BUDUĆNOSTI Redovno se koristi u azijskoj kuhinji, odličan je izvor proteina i mogla bi zamijeniti mnoge namirnice

 Profimedia, Imagefood SM

Neke vrste vodene leće koje se u azijskoj kuhinji koriste kao dodatak juhama i kajgani mogle bi postati hranom budućnosti za ljudsku vrstu jer su odličan izvor proteina, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta u Jeni.

Vodena leća je biljka koja poput plivajućeg saga prekriva velike dijelove vodene površine. Najčešće je nalazimo u vodama stajaćicama i rukavcima rijeka. Iako je među najmanjim biljkama cvjetnjačama, rijetko stvara cvjetove. Nema korijen i pluta po vodenoj površini.

Izvor je hrane pticama, insektima, mikroorganizmima i ribama.

Znanstvenici sa sveučilišta u Jeni s kolegama iz Indije istražuju mogu li neke vrste vodene leće u budućnosti ljudima poslužiti kao izvor hrane.

Tvrde da je količina proteina sadržanog u ovoj vrsti biljke usporediva s onom u biljci vu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 17:24