LUKA KOŽIĆ

‘Jedini sam hrvatski student na Havajima. Znate li koga svaki dan sretnem na putu do plaže?‘

Luka Kožić
 Privatni Album
Luka Kožić završio je prvu godinu Sveučilišta Hawaii, jedini je student iz Hrvatske koji je studirao u raju na Tihom oceanu

Uobičajen dan studenta Luke izgleda manje više ovako: probudi se oko osam, pojede zdravi doručak, ode na predavanja, s nastave odšeta na plažu. Putem do pješčanog žala, gdje će razapeti mrežu između dvije palme, susretne susjeda Owena Wilsona na biciklu. Kimne mu glavom i promrmlja aloha. Ostane koji sat na žalu, izležava se i surfa, prošeta pogledati kitove pa se uz farmu lavande Ali'i Kula uputi natrag na sveučilište. Prije večere će odraditi tri sata instrukcija iz matematike i pokrpati studentski budžet. Rekosmo, manje-više.

Prošli je tjedan nakon jednog od ovakvih dana krenuo na godišnji odmor. S Havaja se uputio u Biograd. Iz tropskog u mediteransko ljeto.

image
Privatni album

Luka Kožić završio je prvu godinu Sveučilišta Hawaii, jedini je student iz Hrvatske koji je studirao u raju na Tihom oceanu. Otočje u Polineziji, zadnja je država koja je 1959. godine ušla u sastav SAD-a. Jedini u Americi imaju dva službena jezika, havajski i engleski, i jedina su bivša kraljevina.

Havaji su prva Lukina ljubav, drugu koju će tako dugo i istim žarom voljeti, još nije našao. Tek su mu 22.

Ususret maturi na zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, Luka i prijatelj svom su silom željeli putovati. Istovremeno kreativnog i znanstvenog uma, Luka je shvatio da će teško upisati režiju na zagrebačkoj Akademiji pa je u Zaboku izvanredno studirao turizam. A želio je na Havaje. - Još u školi su mi Havaji bili opsesija, međutim, samo za put mi je trebao veliki novac. Tu je bila i viza, koju je teško dobiti. Sve sam to istražio još u srednjoj.

image
Privatni album

U nekom trenutku mi je prijatelj spomenuo ljetni program u Americi, koji funkcionira na principu tri mjeseca radiš, mjesec dana putuješ. To rješava oba problema. Novčane i vizu. Pa sam se prijavio i dobio posao u Nacionalnom parku Yellowstone. Sve u roku dva tjedna, od prijave do vize i puta. Bio sam domar pa recepcionar. Bilo je baš fora - kaže klasičar i avanturist Luka. Nakon toga je Lukin život postao pun "fora". Sve najbolje u životu, on sažme u ta četiri slova.

Dok se većina mladih iz programa, nakon njegova završetka, uputila u New York ili Los Angeles na dva tjedna, Zagrepčani su bili kreativniji. Arizona, Grand Canyon, Las Vegas, San Francisco, Havaji, Los Angeles, Karibi, New York. Sve za 1500 dolara. Posjet Havajima dokazao mu je jedno - da želi više vremena provesti na otočju.

- Suputnik u avionu mi je, smatram to prstom sudbine, pribavio kontakt neprofitne organizacije iz San Francisca, koja pomaže mladima da studiraju, educiraju se, pomažu beskućnicima. Dogovorio sam intervju, obvezao se pomagati organizaciji u radu na Havajima... Poslao sam svjedodžbe, položio testove engleskog, riješio američku birokraciju i to je bilo - to - zaredale su se dobre stvari za jedva punoljetnog Luku.

image
Privatni album

Još je trebalo zaraditi novac za avionsku kartu. Kupio ju je radeći šest mjeseci kao biljeter na blagajni HNK u Zagrebu.

Luka je postao student sveučilišta University of Hawaii, Maui college. Godina studiranja sa smještajem u kampusu stoji 32.000 dolara. No, većina novca, 24.000 dolara, otpada na smještaj, a sama školarina je 8000 dolara. Lukina stipendija pokriva punu školarinu i osnovni smještaj, ali on si je sam pronašao stan pa za smještaj i hranu zarađuje od instrukcija iz matematike i asistencije na Studiju lončarstva. - Satnica je 20 dolara pa za 20 sati, koliko kao student smijem raditi na tjedan, pristojno zaradim - jednostavna mu je matematika. U HNK je primao 20 kuna po satu.

Sa znanjem iz zagrebačke Klasične gimnazije lako svladavao gradivo pa mu je index pun "A levela", što se isplati i konkretno. Sveučilište najboljim studentima redovno daje stipendiju po nekoliko tisuća dolara, zadovoljan je Luka jer su se noći štrebanja prije ispita iz latinskog, isplatile.

image
Privatni album

Uz obavezne predmete, uči astronomiju, agrikulturu, psihologiju, havajske studije. - Takav široki spektar predmeta uči se 2,5 godine, a nakon toga se može upisati specijalizirani program. Fakultet pohađa šarolika svjetska ekipa, Tajvanci, Japanci, Tahićani, Amerikanci, a vrlo je malo Europljana - kaže Luka. Zvuči ozbiljno i promišljeno, a opet mlado. Svako malo zastane u priči i kaže da ne može vjerovati da studira na Havajima. Vjerujemo da se uštipne. Ponavlja da je "kao u filmu".

Osim što je u zemaljskom raju, studentski se režim, kaže, može poželjeti. - Složio sam si predmete tako da imam dva puta tjedno predavanja po osam sati. Utorkom i četvrtkom prvi semestar, srijedom i petkom drugi. Ostalo vrijeme malo radim, a većinu vremena istražujem otok. Za vrijeme korone sam prema dogovoru s organizacijom koja me stipendira, obilazio beskućnike i dijelio im hranu. Nastava je bila online.

Fakultet je toliko tehnološki razvijen da se nastava bez problema prebacila na online. I inače, treba li studentu bilo što od tehnike, kamera, kompjutor, laptop, sve može posuditi od fakulteta i koristiti koliko god mu treba. Ta razvijenost me fascinira. Ipak, najljepše mi je raditi s havajskim kahunama, šamankama, od kojih sam naučio puno o havajskoj kulturi i tradiciji. Fascinantno mi je njihovo poštivanje prirode i briga o okolišu, kako žive s prirodom.

image
Privatni album

Obilje je zdrave hrane. Dućani s organskim proizvodima su veliki supermarketi s pristupačnim cijenama, čak i za studenta poput mene. Srušile su se moje predrasude o skupim Havajima. Recimo, ananas stoji najviše 10 kuna. Kad smo prvi put išli, još za onog putovanja po Americi, napravili smo zalihu sendviča u San Franciscu, jer smo vjerovali da je sve skupo pa da ne budemo gladni. Ugodno smo se iznenadili.

Kad boraviš na otočju i dobiješ njihovu osobnu iskaznicu, u lokalu kažeš Kama aina, čovjek s havajske zemlje. To je izraz za one koji žive na Havajima, a koji u gotovo svim lokalima i dućanima dobivaju 25 % popusta - smije se. Više ga veseli što ga smatraju Kama ainom nego popust.

- Živjeti tamo stvarno je fora. Već zbog same prirode, zbog koje po cijele dane imaš volju istraživati otok -govori Luka. Havaji su poznati kao rijetko otočje koje nema zmija pa nema ni straha. Tu je i vulkan Haleakalā s kojega se mogu vidjeti najljepši zalasci i izlasci sunca, iznad oblaka. Na Mauiju je i najpoznatija svjetska plaža za surfere, Ho'okipa.

image
Privatni album

Nakon dugačkog razgovora u kojemu je pun dojmova govorio o Havajima, Luka nam je poslao glasovnu poruku: - Jako mi je važno da priča zrači pozitivnom energijom. Da razveseli ljude i inspirira ih. Da im kaže da je sve moguće, koliko se god stvari u vrijeme korone činile crne - zaključio je Luka.

I odao nam javnu tajnu: - Zanosna Havajka koja turistima po silasku iz aviona stavlja vijenac cvijeća oko vrata, usluga je koja se naplaćuje. Pri kupnji karte Hawaiian Airlinesa, za tu se "tradiciju" plaća desetak dolara.

Luka bi ubuduće još malo putovao, a na Havajima bi mu, kaže - "bilo fora imati vikendicu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2022 23:44