OGORČENA ODGOJITELJICA

‘U istom vrtiću potpisala sam 45 ugovora na određeno! I znate li tko na kraju uvijek dobije posao?‘

Ilustracija

 Benis Arapovic/Panthermedia/Profimedia
Ima 10 godina staža, skupila je ukupno 60 ugovora na određeno, a zbog novog zakona je u velikom problemu

Više od deset godina staža, čak 45 potpisanih ugovora na određeno u samo pet godina i nada da će na idućem natječaju uprava odabrati upravo - nju. Odgojiteljica sa šireg kaštelanskog područja, čiji su podaci poznati redakciji, za stalni posao bori se već godinama.

Stupanjem na snagu novog Zakona o radu budućnost joj je neizvjesna jer od 1. siječnja ne može potpisati novi ugovor na određeno kod istog poslodavca. Jedna od odredbi tog zakona kaže da s istim poslodavcem zaposlenik može potpisati najviše tri uzastopna ugovora o radu na određeno, a ako se poslodavac toga ne pridržava riskira kaznu.

- Kad prilažem dokumentaciju za natječaj, to nije radna knjižica, nego knjižurina. Posljednjih pet godina radim na ugovore na određeno, iako sam radni staž prekinula na samo dva dana. Kod istog poslodavaca potpisala sam 45 ugovora, a pri zapošljavanju mi ne pomaže ni deset godina radnog staža - razočarana je odgojiteljica.

Njena radna kalvarija počela je prije dvadeset godina kad je završila Visoku učiteljsku školu za odgojiteljice. Muku je mučila s pronalaskom pripravništva jer, kako kaže, nije imala vezu koja bi ju pogurala. Konačno je započela s pripravničkim, s drugih deset odgojitelja, koji je trebao trajati godinu dana. Pripravnički je bio zamišljen kao godina dana rada s mentorom, no nakon dva tjedna povjerena im je odgovornost za samostalni rad u skupinama i obavljanje zamjena.

Nako stažiranja i položenog stručnog ispita godinama je radila u istom vrtiću, u početku na puno radno vrijeme, a zatim na pola radnog vremena. Razočarana situacijom, na nekoliko godina napustila je struku, no ljubav prema poslu za koji se školovala natjerala ju je da mu pruži drugu priliku.

- Nedostajao mi je rad s djecom i žalila sam za godinama uloženima u obrazovanje i profesionalni razvoj. Odlučila sam poslati molbu u vrtić u kojemu sam ranije radila, ali nisam bila primljena - prisjeća se.

To je nije obeshrabrilo jer su mnogi vrtići tražili odgojiteljice, pa je molbu jednostavno poslala na više adresa. Dobila je posao u okolici, naravno s ugovorom na određeno. Ondje je radila oko tri godine u kontinuitetu, ugovor je istekao, stigla je pandemija, a ona nikako nije uspijevala dobiti odgovore na pitanja o svojoj budućnosti.

- Vratila sam se u vrtić gdje sam prvotno radila, ponovno s ugovorom na određeno, ali barem sam sigurna da sam ondje dok je kolegica na porodiljnom. Otvorio se natječaj za rad na neodređeno, posao je dobila kolegica koja je kratko radila u vrtiću i tad sam prvi put pitala koji je moj status, koja su mi prava, jesu li nezadovoljni sa mnom, nedostaje li mi neka edukacija, prati li netko moj staž, ali odgovor nisam dobila - rekla nam je.

Dodaje da se uvijek zapošljavalo po principu: tko ima više godina radnog staža - dobije posao, no nova je filozofija da osobe koje već rade u tom vrtiću nemaju nikakvu prednost pred kandidatima iz drugih vrtića.

- Skupljala sam staž i nadala se da ću dobiti posao na temelju toga što imam najviše iskustva, no to se nije dogodilo. Poslove su često dobivale osobe bez iskustva za koje nikome nije bilo jasno kako su se zaposlile. Sve su one bile kvalificirane i imale završen fakultet, ali nikad nisu radile u vrtiću - rekla je.

Nadala se da ako uskače na zamjene, prolazi kroz grupe i još ako poslodavac bude zadovoljan, da će ipak dobiti priliku na idućem natječaju. Natječaji su prolazili, a odgojiteljica je nastavila potpisivati ugovore na - određeno.

- Potpisala sam 45 ugovora na određeno za istog poslodavca, a ukupno u svom životu moguće da sam ih prikupila i šezdesetak. Svi su, naravno, bili na određeno. Neki su bili na jedan i pol dan, odnosno tri radna dana na pola radnog vremena, a najduže sam potpisala na 30 mjeseci - prisjeća se naša sugovornica.

Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro koja okuplja odgojitelje i bori se za prava djece u vrtiću, kaže nam da se u posljednja četiri tjedna na adresu udruge javilo dvjestotinjak nezadovoljnih odgojiteljica kojima ugovori nisu produženi zbog novog zakona ili koje čekaju istek i znaju da neće dobiti novi ugovor.

- Ugovori na određeno u vrtićima se potpisuju bez objektivnih razloga jer povećanje opsega posla nije nešto što se u vrtićima događa. Ne radi se o novim zapošljavanjima, nego o istim ljudima koji su tu zaposleni godinama i četiri ili pet godina rade bez prekida radnog staža - rekla je Turković Gulin.

Poslodavac bi tim radnicima, u slučaju da ih zaposli na ugovor na neodređeno, isplaćivao jednaku plaću i imao identičan trošak. Novi zakon dopušta radnicima da nakon šest mjeseci rada na određeno zatraže od poslodavca ugovor na neodređeno koji je on dužan prihvatiti osim u slučaju opravdanih razloga. Predsjednica Sidra smatra da u slučaju odgojiteljica takvi razlozi ne postoje.

Problem koji se posredno javlja jest da poslodavac zaposli nestručnu zamjenu na mjesto odgojitelja kojemu ne može produljiti ugovor, a zatim te nestručne zamjene odgajaju djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:31