SHOPPING PATROLA

Živimo u eri kada roditelji ozbiljno raspravljaju trebaju li djecu slati u školu s - kacigom

 José Manuel Gelpi Díaz/Alamy/Alamy/Profimedia
Pri kupnji pazite na veličinu jer građevinska kaciga za djecu mora pravilno sjesti na sljepoočnicu, zatiljak i čelo

Živimo u vremenu u kojem se, nažalost, roditelji sve glasnije raspituju koju je dječju kacigu najbolje kupiti. Ne zato što se brinu za sigurnost svog djeteta dok se vozi biciklom u parku, nego iz straha da će na putu do škole djetetu nešto pasti s krova ili fasade zgrada oštećenih u potresu. Ili da će ih zatresti dok su u učionicama. U nedostatku ozbiljnijeg tržišta dječjih zaštitnih kaciga od potresa ili građevinskog otpada, raspravlja se mogu li uopće kacige za bicikle, koje su najsličnije rješenje, zaštititi dječje glavice od cigli ili fasade. Na Amazonu se eventualno mogu naći tzv. disaster dječje kacige (japanski proizvod, dakako).

I da odmah prekinemo raspravu: i najlošija kaciga bolja je opcija od nikakve, a često, što pokazuju testiranja i iskustva s prvim padovima s bicikla, kacige čine malu, ali značajnu razliku između lakše i teže ozljede glave. Kacige služe da bi, koliko već mogu, amortizirale udarce pri padu, zaštitile lubanju od probijanja nekog predmeta ili odbila predmet koji okomito pada na glavu.

Stručnjaci savjetuju - pri kupnji pazite na veličinu jer kaciga mora pravilno sjesti na sljepoočnicu, zatiljak i čelo. Pri vezivanju remenčići ispod brade moraju biti čvrsti, ali ne smiju se usijecati u kožu. Kako to testirati? Ako između remena i brade stane samo jedan prst, to je to. Najčešće se preporučuju one kacige čiji remenčići čine trokut oko ušiju. Ne kupujte na web shopovima koji prodaju sve i svašta, uvijek je bolje otići na specijalizirani site.

Oznake? Stvarnu zaštitu od ozljede garantiraju oznake koje se koriste u EU: to su DIN EN 1078, SNELL, ASTM/SEI, ANSI ili CPSC, navodi portal roditelji.hr.

U pojedinim dućanima, stvarnim ili online, pronaći ćete i tzv. građevinske kacige za djecu, ali pripazite da nije riječ o igračkama.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Ako je moguće, obavite kupnju uživo i svakako se savjetujte s prodavačem koji će vam pojasniti razliku između materijala, skuplje i jeftinije varijante te oblika koji vam je najbolji. Kod online kupnje riskirate da promašite veličinu pa svakako odaberite one kojima se obujam može mijenjati.

image
boss kaciga za djecu (online shop foto)
HELMET, MUSHI DESIGN

Dječja kaciga, zaštitna za više namjena

cijena: 290 kuna

Kaciga za djecu od tri do šest godina, od ABS plastike, s podesivom veličinom

OPSEG: 48 - 54 cm

TEŽINA: 0,5 kg

vivre.hr

image
mushi design helmet (online shop foto)
GK1

Dječja kaciga primarno za bicikl ili romobil

cijena: 99 kuna

Kaciga je prilagođena za sve uzraste do 15 godina, unutrašnjost je od stiropora

OBUJAM: 55 cm

DODATNO: zakačka oko vrata, potezna

fedgrupa.hr

image
gk1 helmet (online shop foto)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35