NEOBIČAN PROBLEM

HTJELA POVEĆATI GRUDI, A PROBUDILA SE KAO POTPUNO DRUGA OSOBA Doktori u šoku: 'Na pameti joj je bilo samo jedno'

 Machine Headz

Neki ljude koriste estetsku kirurgiju kao način da ponovno otkriju sebe, no jedna je žena dobila i puno više nego je mislila. Nakon nekoliko zatezanja i korekcija, ova je Brazilka razvila kleptomaniju – neodoljivu želju za krađom, prenosi portal IFLScience.

I dok su sve operacije potencijalno opasne, ovakav je ishod posve neuobičajen i možda prvi ikad zabilježen. A čini se da je i više od običnog izgovora zbog toga što je uhvaćena na (ne)djelu: skeniranje njezinog mozga otkrilo je da su neki dijelovi oštećeno zbog nedostatka kisika što je dovelo do bizarnih simptoma.

Ovaj slučaj opisan je u časopisu BMJ Case Report, a opisuje slučaj 40-godišnje Brazilke koja se 2013. podvrgla povećanju grudi, liposukciji i zatezanju kože nadlaktica. Kad je sve bilo gotovo, liječnicima nije dugo trebalo da shvate da se događa nešto čudno.

Odmah nakon operacije, žena je bila dezorijentirana, pospana, apatična i pokazivala je probleme s pamćenjem. Tražeći u čemu je problem, liječnici su odlučili napraviti još dvije pretrage mozga. Tada je otkriveno da je ograničen dovod kisika u područje mozga zadužen za učenje i pamćenje, tzv. caudate nuclei, što je rezultiralo oštećenjem tkiva. Osim toga, još neki dijelovi pokazali su nedovoljnu prokrvljenost, uključujući i područja povezana s emocijama i ponašanjem.

Nakon što je otpuštena iz bolnice, počele su je opsjedati nemirne misli i razvila je neodoljivu potrebu da krade stvari, a kad bi nešto ukrala osjećala bi nevjerojatno olakšanje. Jednom je tako zbog ljepljivih prstiju završila u policijskoj stanici. No pustili su je kad su doznali o njezinom neurološkom stanju.

Srećom, kleptomanije je prestala sama od sebe nakon nekoliko tjedana, a liječnici su taj slučaj opisali kao 'tranzicijski poremećaj kontrole nagona'. S obzirom da kod nje nije postojala povijest mentalnih bolesti ili zloupotrebe droge, liječnici misle da je njezino stanje bilo povezano s operacijom tijekom koje je jednom dijelu mozga bio prekinut dovod kisika zbog čega je oštećen. No kako se nije radilo o teškom oštećenju, mozak se ubrzo oporavio i simptomi su se povukli.

Iako nema drugih poznatih slučajeva razvoja kleptomanije nakon operacije, neki autori navode da su poznati slučajevi kad se već otprije prisutna kleptomanija pogoršala ili smanjila zbog zahvata ili neke traume mozga. Osim toga, zabilježen je jedan slučaj kleptomanije do kojeg je došlo jer je također bio prekinut dovod kisika u određeni dio mozga pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:39