ALTERNATIVNA MEDICINA

Istraživanje: Protiv boli je bolje uzeti snop novčanica nego Aspirin

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX
Istraživanje je pokazalo kako držanje novčanica pomaže u pojačavanju osjećaja samopouzdanja i samodostatnosti što odmah povećava i prag tolerancije boli

Držanje svežnja novčanica jednako je dobro za uklanjanje boli kao i aspirin, potvrdila je najnovija studija.

Znanstvenici na Sveučilištu Minnesota proveli su niz testova koji su pokazali kako su osobe koje su brojale novac prije ispitivanja, u kojima su podvrgnuti niskim razinama boli, osjetile puno manje neugodnosti od ljudi koji nisu bili u doticaju s novcem.

Vjeruje se kako držanje novčanica pomaže u pojačavanju osjećaja samopouzdanja i samodostatnosti.

Prijašnje su studije pokazale kako osobe s većom dozom samopouzdanja imaju viši prag tolerancije prema boli.

Britanci godišnje potroše najmanje 500 milijuna funti na lijekove protiv boli, a taj se iznos svake godine povećava. No, znanstvenici ostaju zapanjeni zašto neke osobe osjećaju bol puno lakše nego druge.

Tijekom posljednjeg ispitivanja grupa studenata morala je prebrojati ili novac u snopu od 80 novčanica po 100 dolara ili praznih 80 papira. Rečeno im je kako se testira njihova spretnost u baratanju novcem kako ne bi došlo do 'zagađivanja' rezultata.

Nakon toga, svaki je ispitanik umočio ruku u zdjelu vrlo vruće voze kako bi se otkrilo koliko dugo mogu podnositi toplinu te koliko će ih boljeti.

Rezultati, objavljeni u nedavnom izdanju magazina Znanost psihologije (Psychological Science), pokazali su kako su studenti koji su brojali novac puno duže izdržali te prijavili manje boli.

Istraživanje je potkrijepilo druga koja također dokazuju da se mozak može 'namjestiti' da ignorira bol i bez lijekova.

Slično su otkrili i znanstvenici sa Sveučilišta Los Angeles kod kojih su ispitanici bol otklanjali gledanjem u fotografiju voljene osobe. Predlažu i da osobe koje pohode bolne testove i ispitivanja kod sebe uvijek imaju takvu fotografiju.

Za njima ne zaostaju niti znanstvenici sa Sveučilišta Loyola u Chicagu koju su testovima došli do otkrića da se pacijenti nakon teške operacije, poput kuka ili koljena, puno brže i bezbolnije oporavljaju ukoliko maze kućnog ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:06